Restricţii pentru nevaccinaţi. „Cel mai târziu săptămâna viitoare. Săptămâna aceasta vom avea discuții și cu INSP. Vreau ca școala să fie cu prezență fizică. E una din variante, vreau să ținem economia deschisă. Soluția în acest moment este ca testarea să se facă pe banii românilor, însă e proiectul în primă lectură. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Florin Cîțu la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
Autoritățile vor ca, în aceste localități, accesul la evenimentele publice, precum nunți, botezuri sau înmormântări, să se facă doar în baza certificatului digital de vaccinare împotriva Covid-19 în zonele în care rata de incidenţă este mai mare de 3 la mie.
Angajații din asistența socială ar putea fi obligați să se vaccineze, să se testeze sau să dovedească trecerea prin boală. Guvernul a discutat, miercuri, in prima lectura, un proiect de OUG care prevede că angajații din asistenta sociala vor fi obligati sa se vaccineze, să se testeze sau sa faca dovada trecerii prin boala.
„Am discutat despre un proiect de ordonanta care stabileste ca angajatii din institutii publice din zona asistentei sociale vor trebui sa faca dovada vaccinarii, in caz contrar sa faca dovada unui test negativ sau dovada trecerii prin boala”, a spus premierul.
Premierul a precizat că se doreşte testarea tuturor angajaţilor: ”Mergem în această direcţie, clar vom cere testare, personalul medical e vaccinat 70 la sută. Vom vedea cea mai bună variantă”.
Întrebat dcă testarea se va face pe banii angajaţilor, premierul a afirmat: ”În acest moment aceasta este variantă”. Florin Cîţu a expkucat că statul oferă vaccinarea graturită, dar a explicat să se va mai discuta acest aspect, actul normativ fiind doar în prima lectură.
Varianta de lucru aflată, însă, în acest moment pe masa Guvernului este testarea pe banii angajaţilor.
În alte ţări europene, certificatul digital Covid, sau aşa-numitul ″pașaport verde″, care atestă că o persoană este vaccinata, testată ori trecută prin boală, este folosit la scară largă. A fost iniţial cerut pentru activităţile culturale, dar şi pentru restaurante şi în transport.
Mai mult de trei sferturi din cazurile de COVID-19 confirmate săptămâna 6 – 12 septembrie au fost înregistrate la persoane nevaccinate, iar 95.2% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, indică datele INSP.
În săptămâna 6 – 12 septembrie, 77.6% din cazurile de COVID-19 confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.
Totodată, 95.2% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 3% la persoane vaccinate cu schema incompletă. 85.9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 57.5% din decese au fost la bărbaţi. 94.6% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociata.
De asemenea, 35.5% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat in Bucureşti, Timiş, Cluj, Constanta si Ilfov, iar 28% din totalul deceselor au fost înregistrate in Bucureşti, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Iaşi si Constanta.
De la începutul pandemiei până în prezent, 1 ,3% din totalul cazurilor au fost înregistrate la personal medical.