Jared Isaacman (al treilea în poză, de la stânga la dreapta), fondatorul şi directorul executiv al companiei din domeniul comerţului online Shift4 Payments, va fi liderul echipajului din care mai fac parte alţi trei turişti spaţiali în cadrul unei misiuni de trei zile, de la momentul lansării capsulei SpaceX de la baza Cape Canaveral, Florida, şi până la aterizarea în Oceanul Atlantic.
Americanul, care are 38 de ani şi este mogul în domeniul tehnologiei, a achitat o sumă neprecizată, dar probabil exorbitantă, miliardarului Elon Musk, patronul SpaceX, pentru a-l transporta pe orbită însoţit de trei coechipieri selectaţi în urma unor proceduri speciale la bordul unei capsule Crew Dragon a SpaceX, scrie Reuters.
Capsula, denumită Resilience, este programată a fi lansată de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA, propulsată de una dintre rachetele reutilizabile Falcon 9, în timpul unei ferestre cu durata de cinci ore, care se deschide miercuri la 8 p.m. EDT (00:00 GMT).
Potrivit previziunilor meteo de duminică, existau 70% şanse de condiţii prielnice pentru lansarea acestui zbor dirijat integral de la sol, au precizat organizatorii.
Succesul misiunii ar putea inaugura o nouă eră în turismul spaţial comercial, mai multe firme concurând să atragă clienţi bogaţi, dispuşi să achite o mică avere pentru a experimenta euforia unei călătorii supersonice, imponderabilitatea şi spectacolul vizual al spaţiului cosmic.
Misiunea Inspiration4 a fost concepută de Isaacman în principal pentru a atrage atenţia şi finanţări către una dintre acţiunile sale caritabile preferate, spitalul pentru copii St. Jude, unul dintre principalele centre de oncologie pediatrică din Statele Unite.
Miliardarul a promis o donaţie în nume personal de 100 de milioane de dolari în beneficiul institutului.
SpaceX este cea mai renumită companie din domeniul înfloritor al zborurilor spaţiale comerciale, având deja la activ numeroase transporturi de provizii şi astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională în urma unor contracte cu NASA.
Companii rivale precum Virgin Galactic şi Blue Origin au celebrat recent primele lor misiuni de turism spaţial odată cu zborurile directorilor lor executivi, miliardarul Richard Branson, respectiv Jeff Bezos.
Ambele lansări au fost însă suborbitale, trimiţând echipajul în spaţiu şi aducându-l înapoi pe Terra în decursul a câteva minute.
Misiunea SpaceX este proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri acolo unde nu a mai ajuns niciun echipaj alcătuit în exclusivitate din civili şi anume pe orbita Terrei.
Odată ajunşi acolo, vor încercui Pământul la fiecare 90 de minute cu peste 27.360 de kilometri pe oră, o viteză de aproximativ 22 de ori mai mare ca viteza sunetului. Altitudinea ţintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Staţiei Spaţiale Internaţionale şi chiar a telescopului Hubble.
Membrii echipajului Inspiration4 nu vor contribui la operarea capsulei, deşi doi dintre aceştia, Isaacman şi geoloaga Sian Proctor, sunt piloţi acreditaţi.
Isaacman, care este calificat pentru a pilota avioane comerciale şi militare, şi-a asumat rolul de ”comandant” al misiunii, în timp ce Proctor, în vârstă de 51 de ani, o fostă candidată la programul de pregătire a astronauţilor din cadrul NASA, a fost desemnată ”pilotul” misiunii. Aceasta a fost selectată pentru a se alătura echipei în urma unui concurs online organizat de Shift4 Payments.
Echipa este completată de ”responsabilul medical” al misiunii, Hayley Arceneaux, de 29 de ani, supravieţuitoare a cancerului osos, care lucrează ca asistentă medicală la spitalul St. Jude, şi ”specialistul” misiunii, Chris Sembroski, de 42 de ani, veteran din aviaţia americană şi inginer aerospaţial.
Sembroski a obţinut un loc în echipă în urma unei trageri la sorţi la care s-au înscris peste 72.000 de persoane şi care a atras donaţii de peste 100 de milioane de dolari pentru spitalul St. Jude.
Citeşte şi Un prototip al unei rachetei SpaceX a explodat la sol, la câteva minute de la aterizare
Cei patru membri ai echipajului au petrecut cinci luni de antrenamente riguroase, care au inclus fitness la altitudine, antrenamente de centrifugă, microgravitaţie şi în simulator, proceduri de urgenţă, cursuri speciale şi verificări medicale.
Odată aflat pe orbită, echipajul va realiza experimente medicale cu ”aplicaţii posibile pentru sănătatea umană pe Terra şi pe durata zborurilor spaţiale”, a precizat echipajul în articole de presă.