Raport dramatic în România. Adela Cojan, şefa interimară de la CNAS, spune că este vorba despre cazurile descoperite foarte târziu. Cifrele însemnate ale morţilor de cancer sunt rezultatul lipsei de prevenției de subfinanțare a medicinei primare, dar și de accesul îngreunat la serviciile din ambulatoriul de specialitate.
„Aproximativ 88% din pacienții români cu cancer care se aflau în tratament în 2019 au decedat într-un an de zile”, a declarat Adela Cojan, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit cursdeguvernare.ro.
„Pot să vă spun că m-au impresionat cifrele pentru 2020, când am văzut că în jur de 88% din cazurile de cancer al căror tratament a fost finanțat în 2019 se regăseau printre CNP-urilor pacienților decedați (…).
Erau cazuri de cancere descoperite târziu, în stadiul 2, 3, cu metastaze. Dacă s-ar depista precoce, șansele de supraviețuire la cinci ani și la 10 ani ar fi mult mai ridicate”, a continuat Adela Cojan.
Astfel, impactul este devastator nu doar la nivelul famililor, ci și al economiei, arată o analiză făcută de Clara Volintiru, conferențiar universitar la ASE București.
Citește și: Specialiștii atrag atenția: Virusul care crește de o sută de ori riscul de cancer la ficat. Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste simptome!
Potrivit datelor, nouă din zece români riscă sărăcia dacă se îmbolnăvesc de cancer, iar România pierde 3% din PIB cu fiecare „cohortă” anuală de bolnavi de cancer.
Un alt raport arată că aproape un milion de cazuri de cancer sunt în pericol să nu fie diagnosticate la timp în Europa, din cauza contextului sanitar datoat pandemiei de coronavirus, arată datele publicate de Organizaţia Europeană de Combatere a Cancerului. Totodată, Dr. Cezar Irimia afirmă că „în România lipsesc 3000 de pacienţi nediagnosticaţi doar în cancerul pulmonar”.
Datele au fost publicate de Organizaţia Europeană de Combatere a Cancerului, care lansează campania „Time To Act”, concepută să conştientizeze lupta împotriva cancerului în contextul pandemic. Astfel, potrivit raportului, peste 1 milion de cazuri de cancer ar putea fi nediagnosticate în Europa din cauza Covid-19. Iar din 5 pacienţi cu cancer din Europa nu primesc în prezent operaţia sau chimioterapia de care au nevoie.
Citește și: Obiceiul banal care poate duce la dezvoltarea cancerului. Riscul este de două ori mai mare