Studiu: Smartphone-ul, al 207-lea os al corpului omenesc

Conform ultimului Studiu Cisco Connected World Technology, 90% din cei care compun Generaţia Y, chestionaţi la nivelul grupului de respondenţi, au afirmat că îsi verifică e-mail-ul, mesageria şi profilurile de pe site-urile de socializare de pe smartphone, de multe ori înainte de a se ridica din pat.
Nicu Stan
14 dec. 2012, 11:55
Studiu: Smartphone-ul, al 207-lea os al corpului omenesc

Corpul uman conţine 206 oase, iar pentru Generaţia Y smartphone-ul ar putea fi considerat în mod plauzibil cel de-al 207-lea. Doi din cinci intervievaţi au declarat că „m-aş simţi neliniştit, ca şi când ar lipsi o parte din mine” dacă nu ar putea folosi smartphone-urile pentru a se conecta.

Bazat pe un sondaj efectuat de InsightExpress asupra a 3.600 studenţi şi tineri angajaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, şi profesionişti IT, din 18 ţări, raportul analizează cum Generaţia Y utilizează internetul şi dispozitivele mobile pentru a se conecta cu lumea din jurul lor.

„Noile tehnologii care ne înconjoară, de la notebook-uri la tablete şi smartphone-uri, sunt menite a ne ajuta să lucrăm şi să interacţionăm mai facil. Forţa de muncă activă de astăzi este în permanenţă conectată, agilă şi sensibilă la informaţia pe care o primeşte, de aceea conectivitatea este extrem de necesară. Utilizarea echipamentelor mobile este apanajul unei lumi corporatiste în plină dezvoltare şi schimbare, iar adaptarea la aceste realităţi vine acum dintre exteriorul companiilor spre interior. Acest lucru necesită agilitate şi flexibilitate ridicată din partea departamentelor care gestionează infrastructura IT” a spus Cristian Popescu, Director General Cisco România.

Membrii generaţiei Y îşi încep ziua prin verificarea mesajelor text, e-mailurilor şi site-urilor de socializare de pe dispozitivele mobile, deseori înainte de a se ridica din pat. Pentru această generaţie, informaţia trebuie să fie mereu în timp real.

Ce fac tinerii pe net

-60% din membrii Generaţiei Y îşi verifică noutăţile de pe e-mail, mesaje text şi site-urile de socializare, de pe smartphone, la nivel de subconştient sau în mod compulsiv;

-85% din femei în comparaţie cu 63% din bărbaţi îşi verifică în mod compulsiv noutăţile de pe e-mail, mesagerie text şi site-urile de socializare de pe smartphone.

-peste 40% din respondenţi ar trece printr-un efect de „închistare” şi s-ar simţi neliniştiţi, ca şi cum o parte din ei ar lipsi dacă nu ar putea să-şi verifice constant smartphone-urile.

-dintre aceşti utilizatori compulsivi de smartphone, 60% îşi doresc să nu se simtă atât de constrânşi.

De unde conectează generaţia Y

Smartphone-urile sunt utilizate peste tot, chiar şi în locurile private. Pentru Generaţia Y nu există o delimitare clară între orele de lucru şi timpul personal, acestea se amestecă şi se suprapun pe parcursul zilei şi nopţii.

-Trei din patru respondenţi folosesc smartphone-urile în pat;

-Peste o treime din respondenţi folosesc smartphone-urile la toaletă;

-Aproape jumătate din respondenţii intervievaţi (46%) au declarat că trimit SMS-uri, e-mail-uri şi verifică site-urile de socializare în timpul meselor alături de familie şi prieteni;

-Chiar dacă este periculos, aproape o persoană din cinci admite că trimite SMS-uri în timp ce conduc.

Revoluţia aplicaţiilor

Aproximativ 70% din membrii generaţiei Y au declarat că aplicaţiile pentru dispozitivele mobile sunt importante pentru vieţile lor de zi cu zi. Mai mult de jumătate din respondenţi declară că folosesc aplicaţiile, mai ales pentru jocuri şi divertisment. Circa unul din patru (27%) folosesc aplicaţiile mobile la serviciu.

De câte aplicaţii au nevoie

Din toate aceste aplicaţii care sunt descărcate zilnic, un număr surprinzător de mic este utilizat în mod regulat.

-70% dintre membrii Generaţiei Y au declarat că folosesc mai puţin de 10 aplicaţii de smartphone în mod regulat;

-Doar unul din patru, 24% dintre respondenţi la nivel global, au declarat că folosesc în mod regulat între 10 şi 25 de aplicaţii.

Prietenia online şi prietenia în persoană: comunitatea online nu cunoaşte limite geografice sau de zone temporale. Două treimi dintre respondenţi au recunoscut că au petrecut cel puțin la fel de mult timp socializând online decât în persoană. Totuşi există o diferenţiere în funcţie de sex: 38% dintre bărbaţii intervievaţi la nivel global petrec mai mult timp socializând în persoană, în comparaţie cu doar 29% din femei.

Conectarea online creează oportunitatea de a depăşi limitele de zi cu zi şi a încerca o nouă personalitate, lucru care poate pune bazele unui început de depresie. Peste o treime din respondenţi cred că majoritatea persoanelor au identităţi foarte diferite pe internet faţă de viaţa reală. Întrebaţi despre ei înșiși, doar 44% din respondenţi au declarat că identitatea de pe internet este la fel ca cea din lumea reală.

În plus, în multe locaţii de pe glob, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, smartphone-urile rivalizează cu notebook-urile ca fiind cel mai dorit echipament de lucru. Este considerat foarte versatil şi extrem de compact. Dacă ar trebui să aleagă dar un singur dispozitiv, o treime dintre respondenţi ar alege un smartphone, în timp ce doar puţin peste o treime ar alege un notebook. Din punct de vedere al perspectivei globale asupra echipamentelor de lucru, smartphone-urile au depăşit desktop-urile. De asemenea, smarphone-urile sunt considerate a fi de două ori mai populare decât desktop-ul şi de trei ori mai populare decât tabletele.

Generaţia rebelă

Pentru generaţia „mereu conectată” un sigur device (smartphone, tableta etc) este suficient, fie că este personal sau furnizat de angajator. Acest lucru creează provocări pentru departamentul IT care trebuie să protejeze informaţiile companiei. În timp ce 2 din 5 respondenţi declară că firma la care lucrează le interzice să folosească echipamentele companiei pentru activităţi nonlucrative, apropape 3 din 4 (70%) spun că nu respectă aceste politici. Două treimi (66%) consideră că „angajatorul nu ar trebui să monitorizeze activitatea online a angajatului, întrucât nu este treaba sa. Profesioniştii IT ştiu că mulţi angajaţi nu respectă regulile, dar nu înţeleg cât de răspândit este fenomenul. Peste 50% dintre profesionişti IT cred că angajaţii lor respectă regula „nu folosiţi echipamentul de la birou pentru activităţi non-lucrative”.

Generaţie reticentă cu datele persoanale

Cumpărăturile online. Nouă din 10 respondenţi au declarat că fac cupărături pe internet. Aproximativ trei din cinci (58%) au declarat că se bazează pe recenziile consumatorilor atunci când doresc să achiziţioneze produse de pe internet. Alţi 28% consultă recenziile de pe internet ocazional. În schimb, aproape trei din cinci (57%) din respondenţi sunt dispuşi să ofere adresa de e-mail magazinelor şi site-urilor online pentru a primi notificări depre promoţii. Când o fac sunt precauţi în a oferi mai mult de atât, puţini sunt dispuşi să ofere numărul de telefon, adresa de acasă sau alte date personale.

Aproape 90% din respondenţi încarcă fotografii online pentru a le partaja şi stoca pe site-uri. Studiul mai arată că 62% încarcă videoclipuri pentru a le partaja şi depozita pe site-uri, în timp ce 87% din respondenţi deţin cont de Facebook, iar unul din 10 este tot timpul conectat la Facebook. De asemenea, 41% din respondenţi actualizează contul de Facebook cel puţin o dată pe zi şi peste o persoană din cinci îşi actualizează contul de mai multe ori pe zi. 56% din respondenţi au cont pe Twitter şi 21% activează pe el cel puţin o dată pe zi.

Studiul Studiul a fost făcut în 18 ţări: Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, Brazilia, Argentina, Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Rusia, Polonia, Africa de Sud, India, China, Japonia, Coreea de Sud şi Australia.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'