Reprezentanta INSP a explicat că această creştere bruscă se datorează numărului mic de persoane vaccinate, transmiterii comunitare și nerespectării măsurilor anti-COVID.
„Undeva la finalul lunii octombrie vom depăși 15.000 de cazuri pe zi dacă o ținem tot așa ceea ce nu am avut în valurile precedente”, a spus Adriana Pistol.
Potrivit reprezentantei Institutului Național de Sănătate Publică în ultimele șapte zile numărul cazurilor COVID 19 s-a dublat.
Iată mai jos, evoluţia pandemiei în România în ultima săptămână. Numărul cazurilor de infectări s-au dublat în intervalul 10-18 septembrie. De asemenea, pot fi observate creşteri semnificative în rândul pacienţilor intermnaţi la ATI şi creşteri ale numărului de decese, în acelaşi interval.
Analiza Covid 19 (10-17 Sept) by Oana Anghel on Scribd
Şi coordonatorul campanie naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a făcut aceeaşi previziune, ba chiar mai gravă, anunţând un număr de 20.000 de cazuri pe zi, în octombrie. Potrivit ultimelor date, am putea avea o medie săptămânală de 17.000 de cazuri, în 15 octombrie, cu vârfuri care pot ajunge la 20.000 de cazuri zilnic.
”Situaţia e cât se poate de serioasă”, susţine Gheorghiţă, care anunţă că nu se poate să nu fie luate măsuri – cum ar fi certificatul verde – doar pentru că sunt nepopulare.
Şi cercetătorul Octavian Jurma a înaintat o cifră alarmantă, 12.000 de infectări zilnice în octombrie.
„Cel mai optimist vârf era de 6.000 de cazuri pe zi la jumătatea lui octombrie, dar la ora asta este puțin probabil că ne vom opri acolo. Vom ajunge la 6.000 de cazuri săptămâna viitoare. La asemenea accelerație, este aproape imposibil să te oprești decât fie prin lovirea unui zid de imunitate, fie printr-o decizie politică să nu se mai numere cazurile, că s-a mai văzut.
Scenariul pesimist este că vârful va fi în jurul vârfului din valul doi. Asta înseamnă că putem la 10.000 de cazuri pe zi, însă media în acea perioadă a fost cam de 8.500-9.000. În luna octombrie am putea atinge acest vârf, poate chiar zile cu 10-12.000 cazuri noi, dar ar trebui să se instaleze un platou.
Dacă nu se oprește nici atunci intrăm în zona scenariului de coșmar, într-un abis la care ne-am uitat în valul doi, dar atunci s-au luat niște măsuri care ne-au tras de pe marginea prăpastiei, chiar dacă numărul deceselor a fost dublu față de cât ni s-a spus. A fost o catastrofă limitată și cosmetizată”, crede Octavian Jurma.