Secretarul de stat Raed Arafat afirmă, întrebat dacă este posibil ca România să ajungă în situaţia Italiei, unde din octombrie angajaţii vor trebui să prezinte certificat verde, indiferent dacă lucrează în mediul public sau în cel privat, că la acest moment nu există discuţii pe acest subiect în România, dar adaugă: „Nimeni nu poate să vină să vă spună ”Niciodată nu va fi aşa”. Întrebat sâmbătă după amiază, într-o conferinţă de presă, dacă România poate să ajungă în situaţia Italiei, unde va fi introdusă obligativitatea prezentării certificatului verde, la locul de muncă, de către angajaţii din sistemul public dar şi din mediul privat, începând din luna octombrie, Raed Arafat a răspuns că nimeni nu poate da asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
Certificatul verde devine obligatoriu la serviciu în Italia. Cine nu are este dat afară în 5 ZILE
„Noi acum, certificatul verde în interiorul ţării l-am aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru incidenţa între 3 şi 6. Nimeni nu poate să vină să vă spună ”Niciodată nu va fi aşa”. Nu ştim cum evoluează situaţia. Şi Italia a luat această decizie pe baza unei analize a evoluţiei. Şi Franţa are astfel de decizii, nu numai Italia, tot pe baza unor astfel de analize. Deci la acest moment nu sunt discuţii în acest sens în România, dar la acest moment se aplică certificatul verde pe rata 3 la 6 la mie, în zonele pe care, altfel, le-am fi închis. Deci noi permitem unei părţi din economie să meargă mai departe”, a afirmat Raed Arafat.
El a subliniat importanţa vaccinării, făcând apel la populaţie să nu se ghideze după postările online ale unor persoane nevizate. „Gândiţi-vă că mulţi dintre cei care scriu ”nu vă vaccinaţi” s-ar putea să fie vaccinaţi şi unii dintre cei care vă spun să nu vă vaccinaţi s-ar putea că au trecut prin boală şi ştiu că ei au o oarecare protecţie. Deci atenţie de unde luăm informaţiile. Fiecare dintre noi trebuie să filtreze informaţia şi să vadă cât din ea poate să creadă”, a mai spus Arafat.
El a dat exemplul unor state precum Israel, SUA sau China care au vaccinat în masă, spunând, în acest context: „Eu nu cred că acţionează împotriva intereselor proprii ale populaţiilor lor”.
Statisticile realizate la nivel naţional arată că numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 s-a dublat în ultima săptămână, iar numărul pacienţilor care au avut nevoie de internare în terapie intensivă a crescut cu câteva sute în ultimele opt zile. Raed Arafat anunţă că autorităţile se aşteaptă ca numărul spitalizaţilor la ATI după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2 să crească. Numărul localităţilor cu incidenţa de peste 3 la mie a crescut de la 49 în data de 9 septembrie, la 115 în data de 17 septembrie.
„Am urcat de la 2520 de persoane confirmate la începutul săptămânii, la 5388 de persoane confirmate astăzi. În săptămâna 10-18 septembrie la terapie intensivă am început cu 543 de pacienţi şi am ajuns la 798 de pacienţi, iar acest număr îl aşteptăm să crească, având în vedere numărul de cazuri noi care apar în fiecare zi şi rata mare de nevaccinare care face ca mai multe persoane să ajungă la terapie intensivă pentru că nu sunt protejate prin vaccin”, a declarat Raed Arafat sâmbătă după amiază, într-o conferinţă de presă.
Medicul a pledat din nou pentru vaccinare, arătând că centrele de vaccinare sunt deschise, iar cei care fac vaccinul Johnson&Johnson vor fi protejaţi în 1-12 zile. El a precizat că astfel se va evita un „val serios” al bolii.
Arafat arată că se înregistrează creşteri ale incidenţei bolii în toate judeţele din ţară. Acesta a menţionat că raportul Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru perioada 6-12 septembrie arată că 95,2% dintre decesele asociate COVID-19 au fost la persoane care nu s-au vaccinat şi 3% la persoane vaccinate cu schemă incompletă. În aceeaşi perioadă, 77,6% dintre noile cazuri de COVID au fost înregistrate la pacienţi nevaccinaţi.
În ceea ce priveşte decesele, 85,9% din totalul deceselor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei au avut loc la pacienţi cu vârste de peste 60 de ani, iar aproape 95% dintre persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată. ”Numărul localităţilor cu incidenţa de peste 3 la mie a crescut de la 49 în data de 9 septembrie, la 115 în data de 17 septembrie”, a precizat Arafat.