Vaccinul anti-Covid ar putea fi crescut în grădina fiecăruia. Savanţii vor să înlocuiască serurile ARN mesager cu plante comestibile

Cercetătorii de la University of California-Riverside (UCR) analizează posibilitățile de a folosi plante, cum ar fi salata și spanacul, în locul vaccinurilor cu ARN mesager.
Daniel Spătaru
20 sept. 2021, 13:38
Vaccinul anti-Covid ar putea fi crescut în grădina fiecăruia. Savanţii vor să înlocuiască serurile ARN mesager cu plante comestibile

Proiectul de cercetare are trei obiective: să demonstreze că ADN-ul care conține vaccinuri ARNm poate fi integrat cu succes în celulele vegetale; să demonstreze că plantele pot reproduce suficient ARNm pentru a înlocui metodele actuale de vaccinare; și pentru a determina doza corectă.

În mod ideal, o singură plantă ar produce suficient ARNm pentru a vaccina o singură persoană”, a declarat Juan Pablo Giraldo, cercetător principal şi profesor asociat la Departamentul de Botanică şi Științe ale Plantelor al UCR, într-un comunicat de presă, preluat de The Jerusalem Post.

Testăm această abordare cu spanac şi salată verde şi avem obiective pe termen lung ca oamenii să le cultive în propriile lor grădini”, a adăugat el. „Fermierii ar putea crește în cele din urmă câmpuri întregi cu acestea”, susține el.

Cheia introducerii vaccinurilor ARNm în plante sunt cloroplastele, potrivit lui Giraldo, care sunt organele mici din celulele vegetale, responsabile de fotosinteză. „Sunt fabrici mici, alimentate cu energie solară, care produc zahăr şi alte molecule ce permit creșterea plantei”, a spus Giraldo. „Sunt, de asemenea, o sursă neexploatată pentru fabricarea moleculelor dorite”, a mai adăugat cercetătorul. Studiile anterioare realizate de Giraldo au arătat că aceste cloroplaste pot crea gene care nu fac parte în mod natural din plantă. Acest lucru a fost realizat prin trimiterea materialului genetic străin într-o carcasă de protecție în celulele plantei.

Citește și Toate persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna trebuie să ştie asta. Ce au descoperit specialiştii britanici

De asemenea, cercetări similare asupra unui „vaccin comestibil” anti-COVID-19 sunt în desfășurare. O echipă de oameni de ştiinţă, condusă de Allyson MacLean, profesor asistent în cadrul Departamentului de Biologie al Universității din Ottawa, lucrează de mai bine de un an la un mijloc alternativ de imunizare împotriva virusului.

Metoda lor implică expresia antigenelor virale la plantele comestibile, inclusiv salată şi spanac, pe care oamenii le-ar mânca apoi. Testarea vaccinului a început deja ca parteneriat cu Spitalul Ottawa.

Tehnologia utilizată în unele vaccinuri convenționale COVID-19 funcționează prin utilizarea ARNm pentru a oferi celulelor umane instrucțiuni genetice pentru fabricarea anticorpilor împotriva bolilor specifice.

Citește și Cine şi de când va putea face a treia doză de vaccin anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager”

Una dintre provocările vaccinurilor pe bază de ARNm este necesitatea de a fi păstrate la temperaturi scăzute pentru a menține stabilitatea în timpul transportului şi depozitării.

Dacă proiectul de cercetare UCR are succes, nu numai că ar putea face posibilă apariția „vaccinului comestibil” pe bază de ARNm, ci şi crearea unui vaccin ARNm capabil să fie stocat la temperatura camerei.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cât de sănătos e iaurtul grecesc din magazine, de fapt. Multă lume îl cumpără, dar puțini citesc eticheta
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!