România cumpără în continuare milioane de doze de vaccin anti-covid, deşi campania de vaccinare e un eşec, iar DNA a deschis o anchetă DOCUMENT

România urmează să cumpere în continuare milioane de doze de vaccin anti-covid, deşi numărul celor care se vaccinează este mic. În luna decembrie urmează să fie livrate 2,5 milioane de doze. Dezvăluirea a fost făcută la Punctul Culminant.
Filip Stan
21 sept. 2021, 22:35
România cumpără în continuare milioane de doze de vaccin anti-covid, deşi campania de vaccinare e un eşec, iar DNA a deschis o anchetă DOCUMENT

România cumpără în continuare milioane de doze de vaccin anti-covid, deşi campanie de vaccinare este un eşec. Potrivit CNCAV, numărul total al persoanelor vaccinate de la debutul campaniei a ajuns la 5.397.142, din care 5.275.194 cu schema completă.

România cumpără în continuare milioane de doze de vaccin, deşi românii nu vor să se vaccineze

Deşi campania de vaccinare este un eşec, România continuă să cumpere milioane de doze de vaccin anti-covid. Potrivit unui document făcut public de România Tv, în luna decembrie urmează să fie livrate 2,5 milioane de doze de vaccin, iar de anul viitor sunt comandate peste 3 milioane de doze pe lună, timp de şase luni.

Aproape 450 de mii de doze Pfizer ajung miercuri în ţară. Unde vor fi distribuite vaccinurile

Citeşte şi O singură persoană s-a vaccinat cu AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Câte doze de vaccin au expirat

Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, afirmă că nu are informaţii legate de alte achiziţii de vaccin anti-COVID în afara celor realizate de România prin mecanismul pus la punct de Comisia Europeană, la preţuri negociate la nivel european şi pentru care România a alocat 1,4 miliarde lei.

”Din punctul meu de vedere, faptul că am achiziţionat aceste vaccinuri pe mecanismul Comisiei Europene, m-e greu să cred că ai putea să găseşti ceva sau s-ar fi întâmplat ceva.

Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Noi am primit aceste vaccinuri în baza alocărilor făcute de Comisia Europeană pentru vaccinuri, deci nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi, ci pur şi simplu, vă aduceţi aminte că la începutul anului, atunci când se discuta despre vaccin, Comisia Europeană a alocat un număr de vaccinuri fiecărei ţări din Uniunea Europeană şi noi am avut acces la aceste doze de vaccin”, a declarat ministrul Finanţelor Publice.

Întrebat dacă România va continua să cumpere vaccin anti-COVID, ministrul a răspuns că în acest moment există stocuri, dar că ”dacă va fi necesar, sigur vom mai achiziţiona”.

Ce spune Florin Cîţu despre achiziţia milioanelor de doze de vaccin

În luna iulie, premierul Florin Cîţu declara că  România nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, acestea fiind doar comandate în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. (…) Strategia de a cumpăra vaccin este o asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (…), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…). Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, a afirmat Cîţu, la Palatul Victoria, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele.

El a precizat că vaccinurile comandate sunt pentru mai mulţi ani.

„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor”.

Premierul a adăugat că preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite.

Până luni, 20 septembrie, România a primit 18.522.449 de doze de vaccin de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Miercuri, 22 septembrie, în țara noastră ar urma să mai ajungă 300.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson și 436.410 de doze de la Pfizer/BioNTech.

Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se face in rem, în acest moment, nicio persoană neavând calitatea de suspect sau inculpat.

România a administrat până acum 9.955.326 de doze, iar de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID, în 27 decembrie 2020, au fost vaccinați 5.384.683 de români.

Până în prezent, România a donat 2.098.820 de doze de vaccin anti-COVID, cele mai multe pentru Republica Moldova şi a vândut 2.223.000 de doze de vaccin către Danemarca şi Coreea de Sud.

Citeşte şi Vlad Voiculescu reacţionează după ce DNA a anunţat că anchetează achiziţia vaccinurilor: „Românii trebuie să știe cum a decis Guvernul să le administreze banii în pandemie”

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...