Premierul Cîțu a spus că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă, iar încercarea de a lega numele său de aceste anchete este „mizerabilă”. Premierul remarcă o „coincidență” în privința acestor atacuri, nefiind clar dacă se referă doar la adversarii săi politici sau și la DNA, instituție care a confirmat public exista anchetei referitoare la vaccinuri.
„Sunt in rem. Ceea ce arată că justiția funcționează. Oamenii aceia, când primesc o informație care este pe formă corectă, încep cercetarea. Dar este pe faptă, nu pe persoană. Ceea ce mi se pare mie mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste procese în acest moment, pentru că este vorba doar despre faptă și nu au nicio legătură cu persoane. Eu nu am nicio informație despre aceste dosare, nu am fost informat, nu am nicio treabă, dar trebuie să remarc și coincidența aparției acestor informații cu câteva zile înainte de Congresul PNL. Înțeleg frustrarea unora, înțeleg că se țin de funcții, înțeleg toate aceste lucruri. Eu mă voi concentra în continuare pe actul de guvernare, pentru că vedem că avem multe lucruri de făcut. Voi continua să îmi fac treaba la guvern, ignorând atacurile politice de orice fel”, a declarat Cîțu.
Comunitatea Declic a anunţat astăzi că procurorii DNA au început urmărirea penală in rem în urma denunţului depus pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin, la sfârşitul lunii iunie, pe fondul scandalului legat de documentul de partid trimis de la Guvern.
DNA a început urmărirea penală în cazul denunţului făcut pe numele lui Florin Cîţu şi al Mioarei Costin.
„Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunităţii Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Infracţiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Declic.
Ancheta DNA a fost demarată în urma denunţului înregistrat de Comunitatea Declic. Scandalul a izbucnit după ce, în luna iulie, a apărut în spaţiul public un document cu antetul Guvernului României, dar care conţinea instrucţiuni privind campania pentru şefia PNL. Documentul era semnat de consiliera de stat de la acea vreme, Mioara Costin.
„Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.
Reprezentanţii comunităţii Declic susţin că „anunţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind începerea anchetei reprezintă o confirmare a faptului că procurorii au identificat, în denunţul Declic, existenţa unor indicii potrivit cărora ar fi fost săvârşită o infracţiune. Mai mult, se confirmă că denunţul depus îndeplineşte condiţiile de formă legale”.
„În acest moment, procurorii DNA fac cercetări pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, şi instigare la abuz în serviciu, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1”, se mai arată în comunicatul Declic.