Dominic Fritz spune că intrarea Timişoarei în carantină de noapte în week-end va afecta economia locală şi va învrăjbi oamenii.
”Nu, nu sunt de acord! Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din care nu mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naţionale, Timişoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri. Restricţiile aplicate tuturor timişorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei şi a scumpirilor, şi învrăjbesc oamenii. În primăvară situaţia era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toţi”, a scris edilul, miercuri seară, pe Facebook.
Edilul cere Guvernului ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricţiile, atât în Timişoara, cât şi în ţară.
”Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaţilor. 97% dintre cei internaţi în luna septembrie la Spitalul Victor Babeş din Timişoara sunt nevaccinaţi. Sunt un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, singura care ne poate scoate, cu adevărat, din pandemie. În Timişoara s-a organizat primul maraton de vaccinare. Primăria a făcut o campanie publică pentru vaccinare, inclusiv prin panouri în oraş. Primii români care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie au fost din Timişoara, într-un proiect pilot pus pe picioare împreună cu Ministerul Sănătăţii. Am organizat caravane şi un centru mobil de vaccinare care să imunizeze acasă persoanele care nu se pot deplasa. Am avut 13 centre de vaccinare, în toate zonele. Pe scurt, am creat condiţii ca toţi timişorenii care vor să se vaccineze să o facă”, a mai precizat primarul.
Edilul anunţă că sunt 230.000 de persoane vaccinate complet în judeţul Timiş şi peste jumătate sunt din Timişoara.
”Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Şi cu numărul de teste, că iaraşi judeţele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricţii. Este timpul să acordăm recunoaştere, prin măsuri clare, responsabilităţii individuale şi colective şi să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleaşi restricţii.
Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de ”paturi” pentru că nu patul în sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timişoara, prin care furnizăm concentratoare de oxigen, gratuit şi acasă, locuitorilor din întreg judeţul este, în continuare, activ. La fel şi aplicaţia Pandemic Controller care leagă Spitalul Victor Babeş de medicii de familie pentru urmărirea pacienţilor cu Covid la domiciliu. Dar acestea sunt acţiuni de ameliorare a efectelor. Singura cale să prevenim internările la ATI şi pierderea altor vieţi, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricţiile generalizate, la fel ca şi relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea”, a mai scris primarul.
Timisoara intra intr-un nou scenariu in care se reinstituie carantina de noapte in weekend, intre orele 20.00 si 5.00, iar vineri, sambata si duminica, magazinele se vor inchide la orele 18.00. Pentru a putea iesi din case noaptea, timisorenii vor trebui sa completeze declaratia pe propria raspundere.
Miercuri, in Timis au fost raportate aproape 400 de noi cazuri de coronavirus, iar rata de infectare la Timisoara a ajuns la 4,49 la mia de locuitori.
Carantina de noapte la final de saptamana a fost instituita si la Dumbravita, Ghiroda, Giroc, Dudestii Noi, Parta, Padureni, Sacosu Turcesc, Giulvaz si Jimbolia. Acestea au fost si ele trecute pe anexa 4, alaturi de Timisoara, dupa ce incidenta cazurilor a crescut.
Moravita si Bucovat intra complet in carantina dupa ce rata de infectare a depasit 7 la mie.