Ungaria, decizie-surpriză pentru cetățeni. Astfel, aproape 2 milioane de maghiari vor încasa astfel în medie circa 900 de euro, spune ministrul ungar al Finanțelor.
Statul maghiar va restitui către 1,9 milioane de persoane (o cincime din populația țării) impozitul pe venit plătit de acestea, suma totală alocată fiind de 600 de miliarde de forinți (1,69 miliarde de euro). Plățile vor fi făcute până în februarie 2022, a anunțat ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga.
Vor beneficia de această măsură toți cetățenii maghiari care cresc cel puțin un copil, guvernul urmând să elaboreze în cursul toamnei regulamentul detaliat al plăților. Ministerul Finanţelor din Ungaria se aşteaptă ca în cazul în care relansarea economică va continua, creşterea economică ar putea fi de 7% în acest an, a subliniat Mihály Varga.
Dacă Guvernul de la București ar lua o decizie similară, calculată la un salariu mediu net de 3.541 de lei, din care impozitul pe venit luat de stat este 393 de lei și un număr de 1,9 milioane de beneficiari, impactul financiar al măsurii ar fi de aproape nouă miliarde de lei, respectiv 1,8 miliarde de euro.
Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a postat pe Facebook, după publicarea minutei celei mai recente şedinţe de politică monetară a Băncii Naţionale, un mesaj prin care laudă măsurile luate de guvernul său, care ar fi dus la o creştere economică peste aşteptări.
Florin Cîţu laudă măsurile luate de guvernul de coaliţie, dar mulţumeşte si sectorului privat, pe care îl numeşte „partener”, şi îşi trasează 3 obiective de urmărit, printre care şi să ducă România la cea mai lungă perioadă de creştere economică „sustenabilă”.
„BNR confirmă creşterea economică peste aşteptări. Măsurile economice implementate în această perioadă au avut un obiectiv clar: păstrarea capacităţii de producţie in economie! Am reuşit să facem performanţă împreună cu toţi actorii din sectorul privat şi le mulţumesc pentru că au avut încredere în măsurile luate de guvern”, scrie premierul Florin Cîţu pe Facebook.