Pesta porcină lovește din nou. Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o fermă din Turdaş, iar circa 10.000 de animale vor fi sacrificate.
„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, în data de 21 septembrie 2021, în baza buletinului de analiză emis de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală IDSA Bucureşti.
În data de 22 septembrie 2021, la Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Hunedoara (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale ”, a informat DSVSA Hunedoara.
„Există o groapă autorizată unde vor fi îngropaţi, avem autorizaţii de la toate instituţiile competente. Sunt în jur de 10.000 de capete”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, potrivit ziardehunedoara.ro.
A fost instituită o zonă de protecţie care cuprinde localităţile: Turdaş, Turmaş,Mărtineşti, Pricaz şi ferma din localitatea Turdaş.
„DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităţilor administrativ teritoriale, a cetăţenilor şi a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA)”, arată comunicatul DSVSA, semnat de directorul executiv Lucian Laurenţiu Josan.
Citește și: Focar de pestă porcină depistată în Olt. 30.000 de porci vor fi sacrificați în Ipoteşti