Cristian Ghinea, avertisment sumbru: „PNRR s-ar putea bloca din cauza crizei politice”

Preşedinta Comisiei Europene vine luni la Bucureşti în contextul finalizării procesului de evaluare a PNRR. Ursula von der Leyen are întrevederi cu şeful statului Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu.
Filip Stan
27 sept. 2021, 10:38
Cristian Ghinea, avertisment sumbru:

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel care a avut misiunea să coordoneze PNRR-ul românesc, a explicat pentru Digi24 la ce să ne aşteptăm în perioada următoare şi ce trebuie făcut ca să nu ne mai trezim cu proiecte fără cap şi coadă. El atrage atenția ca PNRR-ul s-ar putea bloca, chiar din cauza crizei politice pe care o traversează în prezent România.

„Mecanismul este mult mai simplu decât la fondurile europene clasice, adică nu mai este un proiect pe care fiecare instituție trebuie să-l facă, să-l aprobe Comisia separat. Greul la PNRR a fost acum. Practic, PNRR-ul odată aprobat, sunt bani care merg direct în bugetul instituțiilor, în bugetul ANAF pentru digitalizare, în bugetul Ministerului Transporturilor pentru autostrăzi și aș putea continua”

Ursula von der Leyen vine la Bucureşti pentru semnarea PNRR-ului

„Acești bani merg direct în buget, deci nu mai trebuie o nouă procedură separată. Dar – și aici este un mare „dar” – cu condiția de a livra: de a livra un număr de kilometri de autostradă făcuți, de a livra un număr de firme care sunt înregistrate la ANAF în Sistemul Electronic, de a livra un număr de școli care sunt renovate pentru eficiență energetică – și vorbim de mii de școli.

Deci, practic, dacă Guvernul României, dacă fiecare instituție nu-și face treaba și nu raportează aceste cifre o dată la șase luni, așa cum sunt în grafic, se blochează tot PNRR-ul!

Pe de o parte, este mult mai simplu, dar pe de altă parte, dacă nu îți faci treaba, poate să ajungă o problemă foarte spinoasă și în politică, dar și de viață reală. Gândiți-vă că Ministerul Transporturilor începe autostrada A7, pentru care avem finanțare. Dintr-un motiv – care ține sau nu de Ministerul Transporturilor, se blochează o nouă tranșă de bani și vreau să continui, deci va trebui să continui cu banii naționali și atunci se produce un deficit. Deci, va fi un exercițiu de implementare foarte, foarte complicat și credeți-mă, cu criza politică pe care o avem acum, încep să am mari emoții că administrația României, fără a avea o presiune politică constantă și coerentă de sus, poate să livreze”,  a mai spus Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea: „Zvonurile legate de presupuse negocieri pentru a reveni în guvern fără o refacere a coaliţiei din care să facă parte USR-PLUS sunt fake news”

„La autostrada pe care menționat-o, A7, noi a trebuit să dăm la Comisia Europeană pentru aprobare, pentru că nu au fost de acord de la început să aloce 3 miliarde de euro pentru autostrăzi. Este o sumă enormă și noi am spus: Nu, vrem chestia asta! Și ei au zis: Bine, atunci trebuie să-mi dați totul, de-a fir a păr, ei crezând că n-o să facem chestia asta. Și am reușit, avem studii de fezabilitate, proiectele tehnice și acum licitațiile sunt pornite. Deci, practic, dacă nu se întâmplă ceva nefericit, Ministerul Transporturilor trebuie să fie în grafic pentru a face autostrada A7.

La alte proiecte însă, într-adevăr, am dat o schiță, am dat o idee de proiect și niște indicatori, pentru că nu ai de unde să scoți proiecte de 3 miliarde de euro așa, în trei luni, nu cresc proiecte în sertar. Nici nu existau și nu exista în administrație această obișnuință de a avea proiecte de ce vrei tu să faci pentru România și apoi să cauți bani pentru ele. Că așa fac alte state: domnule, eu vreau să fac această autostradă, vreau să fac acest pod, să fac aceste școli. De unde le pot finanța? Din buget, din fonduri europene, din împrumuturi, căci asta se poate face. Nu aveam. Noi suntem obișnuiți să vedem întâi sursa de finanțare, apoi durează doi ani să faci un proiect.

Ne-a prins oarecum într-un stadiu nefericit al pregătirii acest PNRR, care a fost un instrument nou creat de Uniunea Europeană, dar am făcut față, am recuperat acolo unde s-a putut să avem proiecte concrete. Unde nu s-a putut – să avem un proces de negociere cu Comisia pe indicatori și acum urmează să se facă și proiectele.

În următoarele două luni, Ministerul de Finanțe, Guvernul României trebuie să facă un grafic de plăți pentru următorii șase ani. Asta este o chestiune care trebuie să ia milestone-urile din PNRR negociate și să spună atașăm bani pe fiecare semestru până în 2025.

Odată făcut acest grafic financiar, se poate face prima cerere de plată, în speță pentru prefinanțare. Prefinanțarea intră în țară imediat – 1,9 miliarde de euro – și urmează să o cheltuim. Când o terminăm, mai cerem altă tranșă de bani sau în iulie 2022, când am făcut primele milestones. Însă am un stres pentru ce se întâmplă la 31 decembrie.

Până la 31 decembrie Guvernul României trebuie să facă ordonanța de urgență pentru circuitul financiar, care nu este ușor de făcut și trebuie să așteptăm finalizarea PNRR ca să avem cadrul legal: cum circulă banii între Banca Națională, Ministerul de Finanțe, MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) și ministerele implementatoare. Trebuie să facă, tot până la 31 decembrie, sistemul informatic al PNRR, care este similar cu „mySMIS”-ul pe care îl știți, doar că simplificat, și trebuie să mai facă codul comunicațiilor de către Ministerul Digitalizării și încă trei milestones, care sunt primele din PNRR.

Deci eu sper să nu ajungem în situația în care ne blocăm chiar de la de la prima bornă, care este la 31 decembrie anul acesta.

La PNRR va fi foarte greu să furi căciula, pentru că nu mai ai un fel de co-interesare între autorități și beneficiar: domn’e hai să facem, că și noi suntem interesați să închidem proiectul. Aici este o chestiune în care trebuie să livrezi, nu știu, o școală, două școli pe județ; trebuie să livrezi un număr de hectare de pădure nou plantate pe fiecare județ și se vede, adică lucrurile astea se văd, dar nu putem să excludem complet că „problemele istorice” nu ne vor ne vor afecta”, a spus Cristian Ghinea, la Digi24.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Iohannis a înmânat drapelul României echipei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'