Jean Negulesco, primul regizor român care a scris istorie în cetatea Hollywood-ului. 12 nominalizări la Oscar și idila cu Marylin Monroe

Jean Negulesco a fost primul regizor român al cărui film a primit 12 nominalizări la Oscar, în epoca de aur a Hollywood-ului. Lăudat de Enescu ca adolescent și cunoscut pentru idila cu Marylin Monroe, românul are o stea pe Aleea Celebrităților alături de nume mari din cinematografie.
Ruxandra Rădulescu
27 sept. 2021, 21:03
Jean Negulesco, primul regizor român care a scris istorie în cetatea Hollywood-ului. 12 nominalizări la Oscar și idila cu Marylin Monroe

Jean Negulesco, pe numele real Ion Negulescu, este primul regizor român care a avut întreaga cetate a Hollywood-ului la picioare, în epoca de aur a cinematografiei.

Ion Negulescu s-a născut la 26 februarie 1900, la Craiova, în familia unor negustori înstăriţi şi este primul regizor român nominalizat la premiile Oscar.

Inițial, talentul său creativ s-a manifestat în pictură. Negulescu a urmat cursurile liceulului Carol I, apoi, în 1925, adolescent fiind s-a mutat la Viena, iar patru ani mai târziu, în 1919 a revenit la București, pentru a lucra ca pictor.

Pe când adolescentul Ion Negulescu era doar un tânăr cercetaș voluntar pentru Crucea Roșie în timpul Primului Război Mondial, el a schițat portretul lui George Enescu.

Acesta a fost un moment marcant, care a prevestit amploarea pe care avea s-o ia talentul său, întrucât marele Enescu i-a remarcat desenul și l-a achiziționat la un preț ridicat. Astfel, tânărul Ion Negulescu, alintat de familie, „ianculeț cu părul creț”, începe să ia lecții de pictură la Academia de Arte Plastice din București.

După terminarea liceului tatăl său îl trimite cu o bursă la Paris pentru a-și continua activitatea academică. Odată ajuns în fascinanta capitală a Franței,  mediul ideal pentru evoluția oricărui artist, devine atras de artele plastice în defavoarea celorlalte materii de la școală și în consecință, familia refuză să-l mai finanțeze.

Jean Negulesco la Paris, întâlnirea cu Brâncuși și Tristan Tzara

Negulescu se înscrie la prestigioasa academie, Julien, iar pentru a se întreține lucrează ca scenarist în diferite teatre pariziene, dar nu se dă în lături nici de la munca de jos, cum ar fi spălatul vaselor în restaurante, seară de seară. Ion Negulescu lucrează obsesiv la cariera sa de artist, ziua face reproduceri după operele marilor maeștri, lucrări pe care din păcate le vinde la un preț de nimic.

În acest timp se împrietenește cu unii dintre marii artiști ai avangardei pariziene precum Brâncuși, Modigliani, Pascin, Soutine și alții.

Negulescu este influențat în parcursul său artistic de Tristan Tzara, pictor de origine română, unul dintre inițiatorii dadaismului.

„Aceștia au fost anii formării mele, cu foame și extaz, însă nicio clipă nu a fost plictisitoare”, scria regizorul Jean Negulesco în autobiografia sa, „Lucruri pe care le-am făcut … și lucruri pe care cred că le-am făcut”, publicată în 1984.

Expoziția de la New York și mirajul Hollywood-ului

În 1927 se căsătorește cu o tânără americană și se mută la New York, unde organizează o expoziție cu picturile sale. În 1929 divorțează și se stabilește în California.

Acest moment este unul hotărâtor în viața sa, căci în această perioadă se lansează la Hollywood în lumea filmului și își schimbă numele în Jean Negulesco.

Negulesco scrie scenarii și este asistent de regie la filmele „Captain Blood” și „A Farewell To Arms”, acesta din urmă după romanul „Adio arme” al lui Ernest Hemingway. Felul său de a lucra l-a impresionat pe Benjamin Glaser, care-l angajează la studiourile „Paramount Pictures” pentru trei ani, întâi ca scenarist colaborator, apoi ca director adjunct și în sfârșit ca regizor.

„O să fac filme! Eram pregătit de mult timp să-mi schimb visul. Am avut aroganța și curajul tinereții și am îndrăznit să risc ”, își amintește Negulesco desprea acea perioadă, în memoriile sale.

Regizorul recunoaște cu sinceritate debordantă că singurele sale cunoștințe despre domeniul cinematografie erau destul de naive.

„Îmi plăceau pasiune filmele, le devoram, cu pasiune.”, mărturisea Jean Negulesco.

Românul regizează primul film de lung metraj, „Singapore Woman” („Femeia din Singapore”) pentru studiourile „Warner Brothers” în 1941, dar abia trei ani mai târziu, în 1944, înregistrează un succes remarcabil cu filmul „The Mask of Dimitrios” („Masca lui Dimitrios”), bazat pe subiectul unui roman de Eric Ambler.

Jean Negulesco întră în istorie cu un film ce are 12 nominalizări la Oscar

În anul 1948, capodopera lui Jean Negulesco, filmul „Johnny Belinda”, este nominalizată la toate categoriile Premiilor Oscar, 12 la număr. Interpreta principală, Jane Wyman, primeşte Oscarul pentru cea mai bună actriţă.

Urmează drama „Three Came Home” („Trei se întorc acasă”, 1950) bazat pe un fapt real din timpul războiului, cu Claudette Colbert, comedia „How to Marry a Millionaire” (Cum să te căsătorești cu un milionar) cu Marilyn Monroe, primul film pe ecran lat (Cinemascop), apoi în același sistem de ecran lat filmul „Daddy Long Legs” (1954) cu Fred Astaire. Jean Negulesco intră în studiourile „20th Century-Fox”, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, „Hello Good-bye” și „The Invincible Six” („Cei șase invincibili”).

Jean Negulesco este singurul regizor român nominalizat la Premiile Oscar, devenit cunoscut publicului pentru filmul “Cum să te măriţi cu un milionar”(1953), care le-a avut în rolurile principale pe Marilyn Monroe şi Lauren Bacall. Este concediat de la Paramount Pictures şi angajat temporar la Universal Studios, iar mai târziu, la Warner Brothers. Se căsătoreşte cu Dusty Diamond, fotomodel şi starletă la Hollywood.

Negulesco, regizorul român care a stârnit fascinația lui Marylin Monroe

Jean Negulescu ajunge în topul primilor zece regizori de la Hollywood. Regizează „Titanic” şi apoi comedia „Cum să te căsătoreşti cu un milionar”, al doilea film din istorie în sistem Cinemascop – pe ecran lat, cu Marilyn Monroe în rolul principal, distins cu prestigiosul premiu britanic BAFTA. Pe perioada filmărilor, între Jean şi diva blondă se înfiripă o poveste de dragoste.

Marylin Monroe este considerată a fi unul dintre elementele cheie în cariera lui Jean Negulescu, deoarece diva făcuse o pasiune pentru regizor și i-a recunoscut talentul cinematografic. Actrița a pus o vorbă bună pentru regizorul român, producătorilor de la Hollywood, Marylin mizând pe flerul lui Negulesco de a stăpâni arta cinematografică, această minune a lumii moderne.

Urmează „Trei parale în fântână”, cu un succes de public uriaş, trei nominalizări la Premiile Oscar şi aprecieri venite din partea Asociaţiei Regizorilor din America.

O altă moștenire cinematografică antologică semnată Jean Negulescu este pelicula „Daddy Long Legs” ce îl are ca protagonist pe Fred Astaire, regele muzicalurilor din cetatea Hollywood-ului.

Jean Negulesco este primul român cu o stea pe Aleea Celebrităților din Hollywood, unde numele său stă alături de alți monștrii sacri din domeniul cinematografiei. Steaua lui Jean Negulesco, băiatul de negustor, originar din Craiova, a fost inaugurată în cadrul unei ceremonii la 8 februarie 1960.

Jean Negulesco s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani, la Marbella, în Spania, unde se retrăsese pentru a se ocupa de prima sa pasiune, pictura.

DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au stat aici, dar nepăsarea a făcut ca locul să ajungă o ruină. Mulți trec pe lângă el și habar nu au ce este
Capital.ro
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Este OBLIGATORIU pentru proprietarii de terenuri. Altfel nu pot vinde!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Rusia a avertizat SUA înainte de lansarea unei rachete hipersonice către Ucraina
MediaFlux
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?