Situaţie tensionată la graniţa dintre Serbia şi Kosovo. NATO anunţă intensificarea patrulării

Forţa Alianţei Nord-Atlantice a anunţat luni că şi-a intensificat patrulările în Kosovo, după o escaladare a tensiunilor în nordul teritoriului la frontiera cu Serbia, care a trimis blindate în apropiere de fosta sa provincie, relatează France Presse.
Filip Stan
28 sept. 2021, 09:49
Situaţie tensionată la graniţa dintre Serbia şi Kosovo. NATO anunţă intensificarea patrulării

Comunitatea internaţională, cu Uniunea Europeană în frunte, a lansat un apel la o „dezescaladare” şi la „dialog” în faţa acestei noi crize între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă în 2008 a acestui teritoriu locuit de o majoritate de etnici albanezi.

Relaţiile deja dificile între cei doi vecini s-au complicat şi mai mult cu o săptămână în urmă, când guvernul kosovar a trimis unităţi speciale de poliţie în nord, o regiune populată de o majoritate de etnici sârbi care nu recunosc puterea de la Pristina.

Acuzând Pristina de ‘provocare’, Belgradul a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Potrivit unui corespondent AFP în zonă, Serbia a desfăşurat luni patru vehicule blindate la 2 km de un post de frontieră, în timp ce avioanele sale de vânătoare au survolat o zonă din apropierea graniţei, pentru prima oară după războiul sângeros între forţele sârbe şi separatiştii albanezi (1998-1999).

Luni, situaţia la frontiera dintre Serbia şi Kosovo era calmă, în pofida acestor mişcări militare, notează Agerpres.

Unităţi speciale kosovare au fost desfăşurate pentru a superviza decizia Pristinei de a constrânge vehiculele sârbe să afişeze numere de înmatriculare kosovare temporare la intrarea în Kosovo. Pristina invocă o măsură de ‘reciprocitate’, vehiculele înmatriculate ‘Republica Kosovo’ – nerecunoscute de către Belgrad – sunt obligate de ani de zile să afişeze plăcuţe de înmatriculare sârbe temporare pentru a intra în Serbia.

Furioşi, sute de sârbi protestează în fiecare zi, blocând cu camioane drumurile care duc spre cele două puncte de trecere a frontierei în nord, Jarinje şi Brnjak.

Două birouri de înmatriculare a vehiculelor kosovare au fost vizate de atacuri în weekend, iar premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia că vrea să ‘provoace un conflict’.

Din 1999, când o campanie de bombardamente NATO a pus capăt conflictului, Kosovo se află sub protecţia internaţională a KFOR.

Această forţă a NATO a anunţat luni, într-un comunicat, că ‘a crescut numărul şi durata patrulărilor sale de rutină de-a lungul Kosovo, inclusiv în nord’, reamintind că misiunea sa este de a asigura securitatea şi libertatea de mişcare.

Comisia Europeană invită Serbia şi Kosovo la dialog: „Este important ca părţile se se aşeze împreună, să pună capăt escaladării  şi să găsească rapid o soluţie”

De mai multe zile, elicopterele KFOR survolează cu regularitate regiunea de frontieră.

Premierul albanez Edi Rama, aflat în vizită în Kosovo, a calificat acţiunile Belgradului drept ‘manevre militare teatrale’, declarându-se convins că ‘dialogul este singura soluţie’.

În timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată săptămâna aceasta în Balcani, Bruxelles a invitat luni părţile la dialog.

‘Este important ca părţile se se aşeze împreună, să pună capăt escaladării verbale în regiune şi să găsească rapid o soluţie’, a declarat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei.

‘ O mulţime de activităţi diplomatice sunt în curs de desfăşurare atât la Bruxelles, cât şi pe teren’, a completat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, exprimându-şi speranţa într-o întâlnire a negociatorilor de ambele părţi în curând la Bruxelles.

Citeşte şi: Doi copii afgani flămânzi au fost legați de un stâlp de către talibani, pentru că au furat o pâine. „Familia mea nu a mâncat în ultimele 3 zile”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Beyoncé Permite Folosirea Melodiei ‘Freedom’ în Campania Lui Kamala Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!