Fumătorii riscă mai mult să aibă o formă gravă de Covid. Concret, datele genetice analizate arată că fumatul agravează simptomele de COVID şi sechelele pe care le lasă asupra organismului.
În plus, cercetorii spun că fumatul este un factor major de risc pentru contractarea virusului SARS-CoV-2, aşa cum reiese din studiul academic.
Rezultatele studiului arată că în comparaţie cu nefumătorii, persoanele care fumează au risc cu 80% mai mare de a fi internaţi în spital şi de a muri din cauza bolii COVID-19.
Apoi, predispoziţia genetică la fumat este asociată cu 45% risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2 şi cu 60% mai ridicat de a fi internat în spital cu COVID.
„Pandemia respiratorie ar trebui să reprezinte un moment ideal pentru a ne concentra pe reglementarea tutunului”, spun autorii studiului, bazându-se pe cel mai recent raport al Medicilor generalişti din colegiul regal din Anglia.
Oamenii de ştiinţă au folosit metoda observaţiei şi analizarea datelor prin metoda mendeliană (analiză genetică dezvoltată de Mendel: o tehnică ce foloseşte variante genetice pentru a găsi factori de risc pentru o anumită afecţiune). Au analizat astfel datele şi certificatele de deces a peste 400.000 de persoane din Marea Britanie.
Medicul Ashley Clift, autoarea-coordonatoare a cercetării spune că studiul de faţă arată că fumatul este legat de riscul de a face o formă gravă de COVID şi face un apel către fumători să se lase de acest viciu, pentru a se proteja de COVID şi diverse forme de cancer.