Sorin Cîmpeanu: Şcolile din Bucureşti trec în online dacă incidenţa depăşeşte 6 la mie. Care sunt excepţiile

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a vorbit despre măsurile pe care autorităţile sunt nevoite să le ia în condiţiile în care numărul infecţiilor cu COVID-19 este în creştere.
Filip Stan
28 sept. 2021, 21:10
Sorin Cîmpeanu: Şcolile din Bucureşti trec în online dacă incidenţa depăşeşte 6 la mie. Care sunt excepţiile

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat despre propunerea DSP ca şcolile să rămână deschise în localităţile în incidenţa infectărilor cu COVID-19 a depăşit 6 la mie, cu condiţia ca în untiăţile de învăţământ să nu existe cazuri.

„Sunt foarte multe propuneri. Colegii mei au centralizat în Ministerul Educaţiei petiţiile primite azi. 183 de petiţii – părinţi, profesori – pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu predare cu prezenţă fizică”, a spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu, explicaţie uluitoare despre cum se închid şcolile: „Ne întrebăm cu toții cum am ales această limită de 6 la 1000”

Ministrul a ţinut să precizeze că cel puţin 200 dintre cele 350 de petiţii primite marţi la minister „denotă o lipsă de educaţie, un respect minim la nivel uman”, el afirmând că sunt petiţii care conţin injurii.

„Acum ne întrebăm cu toții cum am ales această limită de 6/1000. Ne-am bazat pe opiniile epidemiologilor, bineînțeles, dar vă fac o mărturisire: în momentul în care s-a stabilit acel prag, multă lume era convinsă că nu vom mai atinge niciodată o asemenea incidență”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a subliniat că „propuneri antagonice” pentru închiderea şcolilor, criticându-i pe oamenii care sunt „speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri”.

„Sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă şcolile odată cu atingerea pragului de 6 la mie. Sunt foarte speriaţi. Sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri. Alţii vor ca şcolile să rămână deschise şi după 6 la mie.

Mai sunt şcoli în Bucureşti în care nu e niciun caz. La ultimele raportări (de miercurea trecută) aveam 3.300 de elevi infectaţi şi aproape 1.000 de angajaţi din învățământ acum o săptămână. O să vedem care este evoluţia”, a declarat ministrul Educaţiei, la Digi24.

Sorin Cîmpeanu explică de când vor învăţa elevii din nou online

„Este o propunere a DSP, DSP are competenţă medicală. După regulile de azi, dacă vineri se va depăşi pragul de 6 la mie în Bucureşti, unde azi avem 5,57, după regulile de azi şcolile intră în online, cu excepţia şcolilor speciale. Creşele şi grădiniţele rămâne deschise cu prezenţă fizică”, a spus ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă poate fi schimbată această regulă, ministrul Educaţiei a dat de înţeles că acest lucru este stabilit de specialişti.

Sorin Cîmpeanu, despre şcoala online: „Pierderile sunt imense”

„Opţiunea mea este susţinerea şcolii. Am argumentat de ce pierderile sunt imense. Uneori nu pot fi recuperate.

Atunci când ai pierderi care nu pot fi recuperate, evident că pledezi pentru şcoală cu prezenţă fizică”, a declarat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă este posibilă introducerea certificatului verde la şcoală pentru elevi şi profesori, ministrul Educaţiei susţin că această variantă ar genera alte probleme.

„Această variantă, având în vedere proporţia celor vaccinaţi şi dispuşi să prezinte teste, ar genera o altă problemă – învăţământul hibrid. Profesorii ar trebui să fie atenţi la elevii din clasă din cei din online”, a precizat Sorin Cîmpeanu, conform sursei citate.

Examenele de evaluare naţională se vor susţine, indiferent de condiţii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat mai că tezele nu au fost anulate în acest an şcolar şi îşi doreşte ca acestea să fie susţinute de elevi cu prezenţă fizică pentru a fi „relevante” şi a nu mai avea rezultate „deformate”.

„Tezele nu au fost anulate în acest an, chiar şi în această situaţie în care avem o creştere accentuată a ratei de infectare. Ne menţinem dorinţa de a avea şcolile cât mai aproape de normal, inclusiv din perspectiva tezelor. Dorim ca ele să fie susţinute. Dorim ca ele să fie relevante, dorim ca ele să fie susţinute cu prezenţă fizică pentru a fi relevante, pentru a nu mai avea acele rezultate complet deformate”, a spus ministrul Educaţiei.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a reiterat că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul se vor susţine ca şi în această vară cu prezenţă fizică, „indiferent de condiţii”.

„Examenul de Evaluare Naţională se va susţine exact la fel cum s-a susţinut şi în vara aceasta, după acelaşi tipic – combinaţie între subiecte grilă pe modelul testelor PISA. De asemenea, cu prezenţă fizică. Examenul de Bacalaureat exact la fel. Vă garantez că vor fi susţinute indiferent de condiţii cu prezenţă fizică”, a precizat Cîmpeanu.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 28 septembrie. Peste 11.000 de cazuri noi de coronavirus, record în Valul 4 al pandemiei

Ministrul Educaţiei: „Niciodată nu vom şti că un copil s-a infectat la şcoală”

Sorin Cîmpeanu a subliniat că autorităţile nu vor şti cu exactitate că s-a infectat la şcoală, în pofida anchetelor epidemiologice.

„Niciodată nu vom şti că un copil s-a infectat la şcoală”, a spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu, despre părinţii care se opun testării copiilor împotriva COVID-19. „Rezultatul este cert şi trist”

Ministrul Educaţiei a fost întrebat şi despre modul în care sunt testaţi elevii în şcoală. Dintre cei peste 100.000 de elevi din Bucureşti, au fost testaţi mai puţin de 2,5%.

„Nu mă surprinde acest nivel foarte scăzut. Slabă organizare înţeles şi am avut şi o discuţie cu ministrul Sănătăţii referitor la aprovizionarea cu teste, atunci când acestea sunt cerute de şcoli. În unele situaţii (era vorba despre o lipsă a testelor în şcoli). Este vorba şi despre un timp lung pentru testare pentru că fiecare dată trebuie obţinut acordul părinţilor.

Sunt foarte trist. Tocmai ce am aflat răspunsul unui sondaj de la şcoală din Bucureşti, unde 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau din salivă. Rezultatul este cert şi trist.

Interesul copiilor e să nu se întrerupă şcoala cu prezenţă fizică. Riscul nu poate fi eliminat, dar trebuie să fie gestionat. Dacă oprim şcolile cu prezenţa fizică, acei copii vor merge în alte locuri, sunt convins, pentru că au posibilitate să meargă. Sunt permise tot felul de activităţi mult mai puţin securizate din perspectivă sanitară”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Avem 40.000 de profesori formaţi, din 200.000” pentru şcoala online

Ministrul Educaţiei a explicat că prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) ar urma să fie pregătite 100.000 de cadre didactice pentru predarea online.

Tot mai multe localităţi din România depăşesc rata de incidenţă 6 şi şcolile se închid, iar cursurile de mută în online. În prezent, peste 69.000 de clase fac cursuri online. Şi cu toate acestea, ministrul Educaţiei recunoaşte, în al doilea an pandemic, că România nu este pregătită pentru sistem de predare online.

Sorin Cîmpeanu a explicat că atât timp cât nu avem conectivitate generalizată, disponibilitatea echipamentelor pentru absolut toţi elevii şi studenţii din România, continut digital pentru toate disciplinele, cât nu avem toţi profesorii formaţi pentru predarea online, platforme dedicate de evaluare, este de preferat prezenţa fizică în şcoli şi universităţi.

„Trebuie făcute toate eforturile pentru ca şcolile să se deschidă primele şi să se închidă ultimele, iar noi facem toate eforturile pentru îndeplinrea acestor condiţii”, spune ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: România nu este pregătită pentru sistemul online de învăţământ. Cîmpeanu: Nu avem conţinut digital pentru toate disciplinele

 

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici