Unsprezece persoane şi o firmă din Iaşi, trimise în judecată pentru înşelăciuni cu terenuri

Unsprezece persoane şi o firmă din Iaşi au fost trimise în judecată de procurorii DNA, care le acuză că ar fi obţinut sau ar fi intenţionat să obţină cu acte false şase terenuri de peste 1,7 milioane de euro aflate în domeniul privat al Consiliilor Locale Iaşi şi Miroslava, precum şi al Romsilva.
Romania TV
17 dec. 2012, 10:49
Unsprezece persoane şi o firmă din Iaşi, trimise în judecată pentru înşelăciuni cu terenuri

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul teritorial Iaşi, i-au trimis în judecată pe Eugen Bartic, Ciprian Chirilă, Costică Chirilă, Eufrosina Ciubotaru, Ghiorghi Ifteni, Gică Manuel Ifteni, Ciprian Olimpiu Mitoşeriu, Daniel Remus Moraru, ambii avocaţi în Baroul Iaşi, Maria Ostafi, Elena Popa, inspector în cadrul Biroului de Cadastru al Primăriei Iaşi, şi Cezar Robert Giordano Zmeu.

Cei 11 sunt acuzaţi de spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, mărturie mincinoasă şi, respectiv, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de spălare de bani şi de fals intelectual.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis în judecată societatea Euro Man&Cip SRL Iaşi, pentru spălare de bani în formă continuată. Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Iaşi.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că inculpaţii s-au asociat, în perioada 2006-2009, în scopul obţinerii ilegale, prin folosirea de înscrisuri sau declaraţii false, terenuri în intravilan cu valoare de piaţă ridicată, aflate în domeniul privat al Consiliilor Locale Iaşi şi Miroslava, respectiv al Romsilva RA.

Inculpaţii ar fi obţinut sau ar fi încercat să obţină şase terenuri în valoare totală de 1.701. 910 de euro, pe care le-ar fi traficat în interes propriu sau le-ar fi transferat în proprietatea altor persoane în scopul de a ascunde provenienţa ilicită a acestora.

„Astfel, în cursul anului 2006, pe fondul lipsei de reacţie a instituţiilor de stat implicate şi în dorinţa unei îmbogăţiri facile, inculpaţii Ifteni Gică Manuel, Chirilă Ciprian (ambii fără ocupaţie stabilă), Moraru Remus Daniel (avocat în cadrul Baroului Iaşi) şi Popa Elena (fostă Enache, inspector în cadrul Biroului de Cadastru al Primăriei Iaşi) s-au asociat în scopul obţinerii ilegale, prin folosirea de înscrisuri false şi / sau declaraţii mincinoase, de bunuri imobile având o valoare de piaţă ridicată. Demersurile acestora au fost finalizate ori au rămas în faza tentativei, prin inducerea în eroare şi menţinerea în eroare a membrilor comisiilor de fond funciar, a magistraţilor învestiţi cu judecarea cauzelor civile deduse judecăţii şi / sau a reprezentanţilor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi ce au soluţionat cererile de întabulare a dreptului de proprietate, formulate cu privire la drepturile de proprietate ale unora dintre membrii asocierii infracţionale, asupra terenurilor în cauză”, notează procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au precizat că la gruparea infracţională au aderat şi Eugen Bartic, Costică Chirilă, Eufrosina Ciubotaru şi Ghiorghi Ifteni.

Fiecare dintre cei patru iniţiatori ai asocierii infacţionale avea sarcini determinante. Astfel, Gică Manuel Ifteni şi Ciprian Chirilă identificau persoanele „cu vocaţie de a li se reconstitui dreptul de proprietate” şi falsificau actele de proprietate, fiind ajutaţi şi de Remus Daniel Moraru şi Elena Popa, au precizat procurorii.

Totodată, Gică Manuel Ifteni, Ciprian Chirilă şi Elena Popa obţineau declaraţiile mincinoase, notariale sau în instanţă, de la persoanele care acceptau în acest mod să sprijine gruparea, iar avocatul Remus Daniel Moraru obţinea hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în baza înscrisurilor false şi a declaraţiilor mincinoase.

Elena Popa avea şi rolul de a identific suprafeţe de teren aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale ce nu au făcut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate sau care nu erau revendicate, au mai precizat procurorii.

„Pe acest fundament, sprijinită ocazional şi de inculpaţii Mitoşeriu Ciprian Olimpiu (avocat în cadrul Baroului Iaşi) şi Ostafi Maria, asocierea infracţională a obţinut (sau au încercat să obţină) un număr total de şase terenuri în valoare totală de 1.701.910 euro, aflate în domeniul privat al Consiliilor Locale Iaşi şi Miroslava (jud.Iaşi), respectiv Romsilva RA. Valoarea terenurilor efectiv obţinute se ridică la 1.422.429 euro, iar valoarea celor pentru care fapta s-a consumat sub forma tentativei, se ridică la 279.481 euro”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

În această cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor pentru recuperarea pagubei.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!