Delegațiile S&D ale României și Spaniei din Parlamentul European își unifică forțele pentru o dezbatere prioritară, cu rezoluție, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie, care să aibă drept consecință soluții concrete în legătură cu creșterea prețurilor la gaz și energie. Reprezentanții celor două delegații consideră că nivelurile actuale ale prețurilor nu reprezintă doar o problemă națională, actuala criză având o dimensiune europeană, cu grave repercusiuni asupra cetățenilor din statele membre UE.
Eurodeputații S&D români și spanioli solicită Comisiei Europene să elaboreze un plan concret care să permită tuturor țărilor din Uniunea Europeană să intervină rapid la nivel național, în loc să se improvizeze măsuri ad-hoc, fără finalitatea dorită pentru protecția oamenilor și a companiilor afectate.
ANRE: Factura la energie ar scădea cu 15% dacă s-ar elimina certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare
“Avem nevoie urgentă de un Plan European, conceput pentru următoarea perioadă, astfel încât guvernele statelor membre să poată reacționa rapid la disfuncționalitatea piețelor și la creșterea dramatică a prețurilor. Uniunea Europeană trebuie să reformeze regulile pieței de energie electrică pentru a o face mai eficientă în situații precum cea actuală și pentru ca beneficiile surselor ieftine de energie regenerabilă să ajungă mai ușor și mai repede la cetățeni. Considerăm că este absolut necesar, în acest context, să fie adoptate măsuri care să prevină speculațiile pe piața europeană a carbonului (EU ETS). De asemenea, ar trebui creată o Platformă Europeană Centralizată pentru achiziționarea de gaze naturale, deoarece autonomia strategică a Europei este incompatibilă cu nivelul actual de expunere la fluctuațiile piețelor internaționale de energie, consolidând puterea contractuală a țărilor care cumpără”, susține Delegația Spaniolă.
Eurodeputații români consideră că toate măsurile introduse recent în Spania sunt pe deplin conforme cu cadrul legal al Uniunii Europene, având drept scop protejarea cetățenilor, dar și realizarea obiectivelor ambițioase stabilite la nivel național, european și internațional.
Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare și Reziliență al României în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru investiții și reforme. Klaus Iohannis: „Avem o responsabilitate uriaşă”
“Măsurile la care au apelat colegii din Spania au un caracter temporar, până când se va diminua actuala creștere a prețurilor la gaz și energie. Aceeași preocupare există din partea Delegației PSD pentru cetățenii români, mai ales că situația va deveni alarmantă pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. Sunt necesare soluții rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice şi chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri. Am solicitat deja o dezbatere cu rezoluție în cadrul Parlamentului European, pentru luna octombrie, cu titlul – „Soluții europene privind creșterea prețurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică”. Vom colabora în acest sens cu Delegația spaniolă, pentru ca din acest demers să rezulte soluții rapide și concrete din partea Comisiei Europene, în vederea eliminării riscurilor cu care se confruntă cetățenii din cele două state, dar și din alte țări ale Uniunii Europene”, au menționat reprezentanții Delegației Române S&D.