Guvernul insistă cu obligativitatea certificatului COVID pentru angajaţii din sistemul medical în ciuda criticilor şi solicitărilor sindicaliştilor din Sănătate. Premierul Florin Cîţu a anunţat că va trimite Parlamentului proiectul de lege privind obligativitate certificatului verde COVID.
„Ne miram ca nu se vaccnează lumea, dar avem cadre medicale care nu s-au vaccinat. Nu putem sa le spunem românilor să se vaccineze, dar măcr să se testeze. (…) Vaccinarea este gratuită, aici este foarte clar trebuie să ne testăm prin propriile resurse. Testarea nu este gratuită”, a spus premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.
Citeşte şi: Avocatul Poporului intervine în scandalul privind certificatul COVID obligatoriu pentru cadrele medicale
Guvernul a pregătit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul verde COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.
Citeşte şi: Radu Ţincu: „Vom avea 20.000 de cazuri pe zi, La ATI, proporţia covârşitoare este de nevaccinaţi”
Conform documentului MS, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.
Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
“Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, declara Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.
Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.
În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea.
După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.