„Sâmbătă, 2 octombrie 2021, la Aachen, Republica Federală Germania, Președintelui României, Klaus Iohannis, i se va decerna Premiul internațional Carol cel Mare al orașului Aachen – Pentru unitatea Europei.
Comitetul director al Premiului Carol cel Mare a decis să acorde Președintelui Klaus Iohannis premiul pentru anul 2020 ca recunoaștere a meritelor în ceea ce privește „conducerea României pe o traiectorie pro-europeană, bazată pe valorile statului de drept”, pentru „eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene și a statelor membre”, precum și pentru „promovarea echității, a protecției minorităților și a diversității culturale și pentru rolul său de creator de punți de legătură între societățile din vestul și estul Europei.”
Premiul internațional Carol cel Mare al orașului Aachen este conferit anual, începând cu anul 1950, personalităților publice sau organizațiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebită în favoarea unității europene sau a cooperării între statele membre.
Pe lista laureaților se află părinții fondatori ai Comunității Europene, arhitecții Uniunii Europene moderne și reprezentanții mișcărilor democratice din Europa Centrală și de Est. De asemenea, printre personalitățile marcante care au primit acest premiu se numără și Winston Churchill, Henry Kissinger, Václav Havel, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Donald Tusk, Herman Van Rompuy, Martin Schulz, Papa Francisc, Simone Veil, regele Juan Carlos al Spaniei și Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit în 2004 singurul Premiu Extraordinar „Carol cel Mare” acordat până în prezent. Ultimii doi laureați au fost Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în 2018, și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, în 2019.”, se arată în comunicatul presidency.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în discursul din deschiderea Congresului PNL ieşirea USR de la guvernare şi şi-a exprimat susţinerea necondiţionată pentru guvernul condus de Florin Cîţu, despre care spune că nu are motive să fie demis sau să demisioneze.
„Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevei în care unii parteneri se comportă ca și cum ar fi într-o dezbatere de pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă. Guvernarea înseamnă responsabilitate, preseverență, tenacitate, dialog real cu cetățenii. Cine nu e pregătit pentru așa ceva nu poate guverna România”, a spus președintele României, referirea lui Klaus Iohannis fiind făcută la adresa USR PLUS, care a părăsit Cabinetul Cîţu în urmă cu mai puţin de două săptămâni.
De altfel, şeful statului a subliniat, sâmbătă, necesitatea ca actuala criză guvernamentală să fie depăşită, punctând că guvernarea trebuie să continue deoarece nu există niciun motiv ca premierul Florin Cîţu să demisioneze sau să fie demis.
Citeşte şi Klaus Iohannis discurs în deschiderea Congresului PNL. „Nu a fost o campanie aşa cum ne-am fi dorit. S-au spus lucruri grave, care sapă credibilitatea unui partid”
„Este imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză. Această guvernare trebuie să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia, cu atât mai mult cu cât prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întregul PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să îi susţină cu toate forţele„, a spus Iohannis, la Congresul PNL.