Un artist danez a fugit cu cei aproape 100.000 de dolari primiți pentru a crea o lucrare din bani. Motivul i-a șocat pe toți: „Ne-a trezit la realitate”

Artistul danez Jens Haaning a fugit cu cei 84.000 de dolari primiți din partea Muzeului de Artă Modernă, Kinsten, pentru a reproduce două lucrări.
Ruxandra Rădulescu
29 sept. 2021, 19:32
Un artist danez a fugit cu cei aproape 100.000 de dolari primiți pentru a crea o lucrare din bani. Motivul i-a șocat pe toți:

Artistul danez contemporan, Jens Haaning, a primit din partea Muzeului de Artă Modernă, Kinsten, suma de 84.000 de dolari pentru a-i folosi la reproducerea a două lucrări proprii, însă artistul a oferit în schimb instituției o experiență cu totul neașteptată.

Haaning, cunoscut pentru viziunea sa conceptuală asupra artei, trebuia să reproducă pentru Muzeul de Artă MOdernă, Kinsten, două dintre lucrările sale anterioare denumite „Un venit anual mediu în Danemarca” din 2010, respectiv „Un venit anual din Austria” din 2007.  Pentru ambele lucrări, Haaning a folosit bacnote ca materie primă.

Muzeul a încheiat și un contract cu artistul, în care se stipula că întreaga sumă de bani trebuie să apară în cele două lucrări.

Operele de artă pe care artistul danez trebuia să le reproducă erau menite pentru o expoziție de grup cu mai mulți arrtiști contemporani.

Curatorul expoziției a primit un e-mail în care Jens Haaning îl anunța că a realizat o nouă operă de artă și a schimbat titlul lucrării în „Ia banii și fugi „.

„Ulterior, am putea constata că banii nu au fost băgați în lucrare”, a spus directorul muzeului, Lasse Andersson

Când a văzut în cele din urmă „Ia banii și fugi”,  a spus că l-a bufnit râsul.

„Jens este cunoscut pentru arta sa conceptuală și activistă, cu notă umoristică. Și el ne-a oferit fix asta – dar ne-a și trezit un pic la realitate, deoarece toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat cu banii”, a spus el.

Un artist a fugit cu 84.000 de dolari: „E un manifest”

Potrivit comunicatului de presă al lui Haaning, „ideea operei de artă a fost să arate cum pot fi folosiți banii pentru a măsura valoarea muncii unui om, dar și pentru a arăta diferențele naționale de salarizare în cadrul Uniunii Europene. Schimbând titlul lucrării în„ Ia banii și fugi ” Haaning „pune la îndoială drepturile artiștilor și condițiile lor de lucru pentru a stabili norme mai echitabile în industria artei”.

„Toată lumea ar dori să aibă mai mulți bani și, în societatea noastră, domeniile de muncă sunt evaluate în mod diferit”, a spus Haaning într-un comunicat.

„Această operă de artă este în esență despre condițiile de lucru ale artiștilor. Este un manifest care spune că avem și responsabilitatea de a pune sub semnul întrebării structurile din care facem parte, iar dacă aceste structuri sunt în detrimentul nostru, trebuie să ne rupem de ele. Poate fi vorba de de un mariaj nereușit, un loc de muncă platit neechitabil – poate fi orice tip de structură societală „, a subliniat artistul în comunicat.

Directorul muzeului a afirmat că, deși nu era ceea ce conveniseră în contract, muzeul a primit o lucrare de artă nouă și interesantă.

„Când vine vorba de suma de 84.000 de dolari, el nu a încălcat încă niciun contract, deoarece contractul inițial spune că vom primi banii înapoi pe 16 ianuarie 2022”, a menționat directorul Muzeului de Artă Modernă.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, să-ți cumperi o insulă în Grecia. O vilă în Pipera ajunge la aceiași bani
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
Vine CRIZA? Marile orașe ale României, grav afectate
Adevarul
Pastila „Super Mario”, „specialitate” cu potențial letal vândută de „Dana Marijuana”. „Traficanții olandezi o produc special pentru copii”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Trei răniți la filmările pentru pelicula lui Codin Maticiuc. Cascadorii încheiate la spital
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Leguma banală din România, vedetă pe piețele internaționale. Prețul ajunge până la 8 lei pe Kilogram
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Prognoza ANM: Vreme caniculară și instabilitate atmosferică în perioada 26 august – 8 septembrie
MediaFlux
Donald Trump a fost DEPĂȘIT! CIFRA DUBLĂ cu care l-a ÎNVINS Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...