Rusia, din nou ameninţătoare în Marea Neagră. Aliaţii strategici ai României din NATO se dotează cu nave produse de Naval Group

Forţele aeriene ale Rusiei rusă au ridicat marţi de la sol un avion de luptă Su-27 pentru a interceptaşi escorta un aparat de recunoaştere al SUA, după cum a anunţat Centrul naţional în domeniul Apărării al Federaţiei Ruse. Pentru este vorba despre şicane în Marea Neagră, aliaţii NATO ai României au luat măsuri pentru a consolida securitatea şi au negociat achiziţionarea de submarine de atac şi fregate produse de compania franceză Naval Group.
Filip Stan
29 sept. 2021, 22:22
Rusia, din nou ameninţătoare în Marea Neagră. Aliaţii strategici ai României din NATO se dotează cu nave produse de Naval Group

Pe fondul ameninţătilor lansate de Rusia în zona Mării Negre, aliaţii strategici ai României, printre care Franţa, Belgia, Olanda şi Australia, au decis să-şi doteze marinele cu submarine Attack, dezvoltate de Naval Group, considerate cele mai bune din clasa submersibilelor convenţionale. Recent, discuţiile cu Guvernul de la Canberra au intrat în impas.

Pe 15 septembrie, Joe Biden a anunțat AUKUS, un pact de securitate pentru zona Indo-Pacifică între SUA, Marea Britanie și Australia. Acest parteneriat a avut drept consecinţă rezilierea unui contract pentru 12 submarine, semnat cu compania franceză Naval Group.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Corina Creţu demolează optimismul din jurul PNRR. „Acest plan nu l-a văzut nimeni. Se poate bloca chiar din ianuarie. România riscă chiar să dea bani înapoi”

Pierre Éric Pommellet, CEO al Naval Group, a menționat că, pe 15 septembrie, francezii au primit o scrisoare prin care erau anunțați oficial că Guvernul australian a acceptat documentele din ofertă, precum și soluțiile tehnice care le-ar fi permis să înceapă o nouă fază a programului, și anume „proiectarea de bază” a submarinelor. Totul era regulă pentru finalizarea negocierii și a semnarea rapidă a acestui nou contract.

„În acord cu clientul nostru, ultima noastră propunere, inclusiv angajamentele noastre privind programul și costurile, a fost depusă pe 23 august. Angajamentul Naval Group de a atinge 60% din valoarea contractului cheltuit în Australia a fost negociat în februarie și contractat în martie 2021.

În dimineața zilei de 15 septembrie, toate condițiile erau în vigoare pentru ca programul să intre într-o nouă fază, după cinci ani de lucrări de inginerie la submarine și la noul șantier naval Adelaide. Trebuia să începem producția din 2023 și construiam un lanț de aprovizionare australian.

Din punct de vedere industrial, am avut o foaie de parcurs cu șapte pași, șapte repere pe care le-am trecut cu toții, rezultate dintr-o muncă de colaborare cu clientul nostru australian. Aș dori să vă reamintesc că Peter Dutton, ministrul apărării, a declarat în iunie că programul este pe drumul cel bun”, a declarat Pierre Éric Pommellet.

Aliaţii strategici ai României din NATO se dotează cu submarine Naval Group

La rândul său, Scott Morrison, prim-ministrul australian, a declarat o zi mai târziu că submarinele Attack, dezvoltate de Naval Group sunt cele mai bune din clasă.

„Dacă nu am fi putut accesa această tehnologie și să avem o flotă de submarine cu propulsie nucleară, atunci submarinul din clasa Attack este cel mai bun submarin convențional pe care l-am putea folosi. Și am rămas la acest punct de vedere, dacă sunteți în căutarea unui submarin convențional, dacă de asta aveți nevoie, Attack este un submarin foarte bun, iar Naval Group este organizația excelentă pentru a livra un astfel de submarin”.

Naval Group oferea Australiei o capacitate suverană care cuprindea submarine convenționale de înaltă performanță, ceea ce înseamnă transferul de tehnologie pentru a putea proiecta, construi și întreține submarinele sale în mod independent. Naval Group era în echipă cu americanii de la Lockheed Martin, căruia Australia îi încredințase sistemul de luptă.

Franța este una dintre puținele țări din lume care deține tehnologia nucleară pentru a construi submarine de atac (SSN) și submarine cu rachete balistice (SSBN) cu o performanță excepțională.

Din anii 1960, Franța construiește o industrie completă sub supravegherea CEA și a Agenției Franceze pentru Achiziții (DGA), fiind la a treia generație de SSBN-uri și a doua generație de SSN-uri, odată cu intrarea iminentă în funcțiune a Suffren, prima dintre cele șase submarine noi comandate de Marina Franceză. Naval Group este singura companie din lume care știe să fabrice atât submarine convenționale, cât și submarine cu energie nucleară de la început până la sfârșit.

Scandal uriaş după ce Australia a reziliat unilateral contractul cu Naval Group

În schimb, Australia a declanşat o adevărată criză, după ce a reziliat contractul „unilateral”, o decizie politică și strategică, fără legătură cu capabilitățile Naval Group. Cu toate aceastea, Scott Morrison, premierul australian, a declarat că Naval Group nu este vinovat.

„Vreau să fiu clar, rezilierea contractului nu reflectă în niciun fel forma submarinului din clasa Attack, Naval Group și angajamentul guvernului francez și, într-adevăr, al președintelui Macron personal pentru acest proiect. Au fost parteneri buni. Aici este vorba de interesul nostru strategic, de cerințele noastre de capacitate strategică și de un mediu strategic schimbat și a trebuit să luăm acea decizie,” a afirmat Scott Morisson.

De altfel, reprezentanţii Guvernului Australiei au ţinut să precizeze că parteneriatul cu Guvernul Franței și Naval Group în cadrul programului de submarine convenționale din clasa Attack ar fi avut ca rezultat „cel mai capabil și letal submarin convențional construit vreodată.”

„Guvernul australian ar dori să mulțumească celor care au lucrat pentru dezvoltarea submarinelor din clasa Attack, Naval Group, Guvernului Franței și Lockheed Martin Australia pentru eforturile depuse până în prezent. Cu toate acestea, schimbările accelerate ale securității regionale fac ca submarinele convenționale să nu fie adecvate nevoilor noastre operaționale în deceniile următoare.

Această decizie nu a fost luată cu ușurință. Parteneriatul nostru cu Guvernul Franței și Naval Group în cadrul programului de submarine convenționale din clasa Attack ar fi avut ca rezultat cel mai capabil și letal submarin convențional construit vreodată”, se arată într-o declarație de presă a guvernului din Canberra.

Şeful Naval Group a menţionat că „rezilierea este un caz prevăzut în contract și care va avea ca rezultat, printre altele, plata costurilor suportate deja, dar și a celor viitoare, legate de „demobilizarea” fizică a infrastructurii, IT și reclasificarea angajaților”.

„La Naval Group, nici în Franța, nici în Australia nu am avut niciun avertisment sau informație că devenim un plan B pentru un plan A care implică SUA și Marea Britanie. Discuțiile dintre aceste două țări și Australia se desfășoară probabil într-un cerc foarte restrâns la cel mai înalt nivel politic de câteva luni”, a declarat Pierre Éric Pommellet.

Printre clienţii Naval Group se numără Marina Franceză, Grecia, India, Brazilia, Egipt, Belgia și Olanda.

„Acordul australian nu ne distrage atenția de la celelalte angajamente.Viitorul Naval Group este dat de comenzile sale franceze și internaționale. Avem comenzi solide pentru 5 submarine de atac nuclear din clasa Barracuda, 4 submarine nucleare de generația a treia, fregate și portavionul de nouă generație. La nivel internațional, avem și submarine pentru India și Brazilia, și nave de suprafață în Egipt, Belgia și Olanda”, a declarat Pierre Éric Pommellet.

„Trebuie să răspundem la această problemă accelerând cooperarea europeană. Mă gândesc la programul european de corvete de patrulare care implică Franța, Italia și Spania. Avem nevoie de mai multe programe comune pentru a merge mai departe în cooperarea industrială europeană. Lansarea altora noi ar trimite un semnal clar al voinței noastre comune de a fi mai puternici împreună”, a adăugat el.

Pe fondul scandalului, Australia ar putea plăti despăgubiri către Naval Group ca urmare a deciziei de reziliere contractului pentru cele 12 submarine.

În schimb, Naval Group a semnat miercuri un contract de mai multe miliarde cu Grecia. Acordul acoperă livrarea a trei fregate FDI-HN și a trei corvete din clasa Godwind, pentru o sumă totală de cinci miliarde de euro, scrie Capital.fr, citată de Rador.

Este un mic premiu de consolare pentru Naval Group, după ruperea „contractului secolului” de către Australia, pe 15 septembrie.

Citeşte şi: Cseke Attila: În octombrie am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!