Dr. Valeriu Gheorghiță a fost întrebat despre condiţiile în care poate fi schimbat vaccinul anti COVID-19.
„Recomandăm acelaşi tip de vaccin, dar sunt persoane care vor să opteze pentru a schimba vaccinul pe bază de ARN Mesager. Se permite acest lucru şi în celelalte ţări care au început administrarea dozei 3.
În principiu, sunt vaccinuri care au imunogenitate şi profil de siguranţă similar, conform datelor din studii”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, la Alephnews.
De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiţă a spus că deocamdată există „limitări” pentru ca prezenţa anticorpilor dobândiţi ca urmare a trecerii prin boală şi depistaţi într-un laborator autorizat să figureze în certificatul verde.
„Putem admite că în această situaţie lucrurile ar putea fi modificate, însă trebuie de asemenea să înţelegem că avem nişte limitări în momentul de faţă din punct de vedere ştiinţific. Nu avem încă un prag de la care să ştim că nivelul anticorpilor este protector sau că dimpotrivă că persoana nu mai este protejată.
Ceea ce noi identificăm prin aceste teste sunt anticorpii de legare, care se leagă de proteina S, dar acest lucru nu corespunde cu anticorpii neutralizanţi. Cei care într-adevăr au protecţie de boală”, a declarat dr. Gheorghiţă, conform sursei citate.
„Totul depinde de evoluţia virală şi anume de probabilitatea de a apărea în următoarea perioadă o variantă virală diferită de cea care circulă la acest moment.
Dacă nu ne confruntam acum cu o variantă delta şi varianta alfa rămânea în circulaţie, probabil că în România lucrurile ar fi fost mult mai bine. Am fi avut un val patru, dar nu la această amplitudine”, a menţionat dr. Gheorghiţă, potrivit sursei citate.
Potrivit informațiilor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților, peste 60.000 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19, în ultimele 24 de ore.