Spitalele din România, afectate de zece incendii în mai puţin de un an. Ultimul s-a produs vineri. la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Potrivit primelor informaţii, mai multe persoane au murit.
1 octombrie 2021 – Un incendiu s-a produs la Secția ATI a Spitalului de Boli infecțioase din Constanța. Primele informații neconfirmate oficial arată că sunt 4 persoane decedate.
24 iulie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalului Județean Constanța. „A fost un incendiu la un bloc operator, de aproximatv 40 de mp, cauza probabilă fiind scurt circuit electric la dezumidificatorul din sala de operație. În blocul operator erau patru persoane care s-au autoevacuat”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Este vorba despre medici, în blocul operator nefiind niciun pacient la acel moment.
21 aprilie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina, Focul s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la nivel parter şi etaj 1. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.
8 martie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit pe geam.
21 februarie 2021 – Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunţat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătăţii a informat că nu au fost victime.
29 ianuarie 2021 – Un incediu a izbucnit, în jurul orei 5.00, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați. Focul a fost stins de pompieri, însă trei persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat deși s-a încercat resuscitarea acesteia.
5 ianuarie 2021 – Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.
2 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.
25 decembrie 2020 – Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.
14 noiembrie 2020 – Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală, potrivit g4media.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu întreabă unde sunt rapoartele întocmite în urma incendiilor de la Piatra Neamţ şi Institutul ”Matei Balş” şi ce s-a întâmplat acolo cu adevărat. Voiculescu acuză că, după 14 aprilie, data la care a fost revocat din funcţie, nimeni nu a mai fost întrebat despre aceste rapoarte, deşi în vremea mandatului său ”interesul în presă părea atât de mare”.
”Unde este raportul după incendiul de la Piatra Neamţ? Dar cel de la Balş? Ce s-a întâmplat de fapt acolo? Culmea este că niciunul dintre cele două rapoarte (dacă prin raport înţelegem evaluarea complexă a situaţiei care a declanşat incendiul) nu era la Ministerul Sănătăţii. Dar, indiferent cine trebuia să le finalizeze, vă mai amintiţi să mai fi întrebat cineva între timp?”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook
Fostul ministru spune că primul raport, cel de la Piatra Neamţ, era la Parchetul General.
”Aţi mai auzit ceva de el? Ştim ce s-a întâmplat acolo? Nu ştim. Şi totuşi… interesul în presă părea atât de mare până la 14 aprilie… Al doilea – cel de la Matei Balş – trebuie să fie un raport întocmit de Corpul de Control al Premierului – iar atunci când premierul trimite Corpul de Control, ministerele nu fac acelaşi lucru în paralel ci trimit de asemenea oameni în echipa de control a premierului. Ştim ce s-a întâmplat acolo? Nu ştim. Şi totuşi… interesul în presă părea atât de mare până la 14 aprilie… Voi cum vă explicaţi asta totuşi?”, a mai scris Vlad Voiculescu.