Congres USR PLUS. Lucrările Congresului USR PLUS, în cadrul căruia urmează să fie validată victoria în alegerile interne a lui Dacian Cioloş şi să fie stabilită noua componenţă a Biroului Naţional, au început sâmbătă la ora 9, la Romexpo.
Dacian Cioloş, preşedintele ales al USR PLUS, a afirmat, sâmbătă, că nu există un alt partid care să creadă cu atâta putere în modernizarea ţării, el îndemându-i pe membrii USR PLUS să lucreze unii cu alţii.
”De azi România are un partid reformist, pro-european, profund marcat de liberalismul democratic. Faptul că azi se duce la bun sfârşit un proces de fuziune necesar ne arată că toţi cei care în reformă şi democraţie şi-au găsit un loc din care să poată munci şi lupta pentru o Românie mai bună. În afara USR PLUS nu cred să mai existe un partid care să creadă în modernizarea ţării cu atâta putere şi convingere. Suntem mai puternici prin această fuziune, dar trebuie să ştim în acelaşi timp că suntem şi mai singuri. Trebuie să răzbim şi să lucrăm unii cu alţii chiar dacă aparent suntem diferiţi”, a declarat liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, în deschiderea congresului partidului.
El a mai spus că există în USR două profile de membri, cei la un click distanţă şi cei pentru care click-ul este la distanţă.
”Deşi se spune că primii nu există, că sunt virtuali, că nu sunt reali, au susţinut moral, politic şi financiar acest proiect chiar dacă nu au ieşit în campanie. Ceilalţi nu sunt obişnuiţi să trăiască online. Ei ne duc aproape de realităţile cotidiene ale societăţii, iar perspectiva şi aşteptările lor sunt o bună busolă pentru lucrurile pe care trebuie să le facem”, a mai spus Dacian Cioloş.
Fostul co-preşedinte al USR PLUS Dan Barna a declarat, sâmbătă, la Congres, că în momentul de faţă România „are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier este prea mare”. El s-a arătat „încrezător că marţi lucrul acesta se va încheia şi vom putea să încheiem o criză de care România nu avea nevoie”, „o criză inutilă şi absurdă care a fost creată de un singur om pentru o ambiţie personală ridicolă”.
În debutul congresului va fi prezentat un raport al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui. De asemenea, vor fi prezentaţi candidaţii pentru Biroul Naţional, pentru Comisia Naţională de Arbitraj şi pentru Comisia Naţională de Cenzori.
La ora 13,00 va începe votul pentru alegerea noii componenţe a Biroului Naţional. Şi-au depus candidatura 93 de membri USR PLUS, grupaţi în trei liste, dar şi trei candidaţi independenţi.
Cei 1.200 de delegaţi, care vor vota prin rotaţie, astfel încât să fie respectată distanţarea socială. Pe lângă validarea lui Dacian Cioloş în funcţia de preşedinte al USR PLUS, cei 1.200 de delegaţi vor alege şi Biroul Naţional (BN), organismul de conducere care stabileşte linia politică partidului.
Pe lângă validarea noului preşedinte al partidului, cei 1.200 de delegaţi vor alege şi Biroul Naţional (BN), forul de conducere care stabileşte direcţia partidului.
Biroul Naţional e compus din 24 de membri plus preşedintele. Componenţa noului BN reprezintă o miză cel puţin la fel de mare ca însăşi alegerea preşedintelui.
Tabăra USR speră să obţină majoritatea în BN, scenariu în care Dacian Cioloş, chiar dacă a câştigat funcţia de preşedinte al USR PLUS, ar avea puteri limitate.
“Să fim realişti: după primul tur, Dan Barna are şanse mai mici ca Cioloş să ajungă preşedinte. Deci miza noastră e să scoatem 13 membri în BN pentru a avea majoritate. Altfel, Cioloş ia tot şi partidul va fi din nou dezbinat”, susţine unul dintre apropiaţii lui Dan Barna, citat de news.ro.
În acest moment, tabăra Barna tot 13 membri are în Biroul Naţional, deci partidul e condus cu o majoritate care atârnă de un singur vot. Practic, dacă Dacian Cioloş va fi ales preşedinte, dar tabăra Barna va avea majoritate în BN, partidul se va întoarce în era Nicuşor Dan, când actualul primar general era preşedinte, însă troica Barna-Ghinea-Drulă impunea decizia în partid. Pe scurt, un preşedinte al USR PLUS, fără o majoritate în BN, va avea puteri limitate.
Procedural, cei trei candidaţi pentru şefia USR PLUS – Dacian Cioloş, Dan Barna şi Irineu Darău – vor susţine fiecare o listă de candidaţi pentru Biroul Naţional. Însă delegaţii pot bifa opţiuni de pe toate listele, nu sunt limitaţi la una singură.
Concret, fiecare delegat are dreptul la 24 de bife. Astfel, în opţiunile unui delegat pot intra, spre exemplu: Cătălin Drulă (lista Barna), Vlad Voiculescu (lista Cioloş), Allen Coliban (lista Darău) plus alte 21 de bife. La final, se numără bifele de pe fiecare listă şi, procentual, se stabileşte componenţa Biroului Naţional. Ulterior, se numără şi bifele primite de fiecare candidat în parte. Din cei 24 de membri care formează Biroul Naţional, primii 7 (după numărul de voturi obţinute) devin vicepreşedinţi.