Alexandru Rafila, avertisment sumbru în ziua cu incidență de aproape 9 la mie:”Cifra de 20.000 de cazuri pe zi, este posibil să fie atinsă în următoarele săptămâni”

Alexandru Rafila a declarat că în curând România va atinge pragul de 20.000 de cazuri pe zi, iar numărul pacienților ATI ar putea crea un blocaj în sistemul sanitar.
Ruxandra Rădulescu
03 oct. 2021, 16:01
Alexandru Rafila, avertisment sumbru în ziua cu incidență de aproape 9 la mie:
Medicul Alexandru Rafila

Rafila a făcut această predicție sumbră chiar în ziua când incidența cazurilor de persoane infectate s-a apropiat de 9 la mie.

”Săptămâna asta probabil că vom avea o medie săptămânală de 9.000 de cazuri, peste o săptămână vom avea 13.000- 14.000 de cazuri, spre sfârşitul săptămânii viitoare. Această cifră de care toată lumea este speriată  – de 20.000 de cazuri pe zi – este posibil să fie atinsă în următoarele două – trei săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila consideră că ceea ce ar adânci criza sanitară a României și ar crea un adevărat blocaj în instituțiile spitalicești este numărul total de persoane care vor ajunge la ATI.

”Suprasolicitarea, depăşirea capacităţii de reacţie, de tratare a pacienţilor, este, din păcate, foarte – foarte aproape”,  afirmat medicul.
Rafila a mai atenționat că în spitalele din întreaga ţară sunt pacienţi trataţi în UPU sau care aşteaptă pe holuri găsirea unor paturi.
”Situaţia este foarte-  foarte serioasă în acest moment”, a mai declarat medicul.
Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate zilnic a crescut de la 2.520 în 10 septembrie la 12.590, în 2 octombrie, arată o analiză a autorităţilor. Faţă de aceeaşi dată, numărul pacienţilor aflaţi la ATI aproape s-a triplat, de la 543 la 1.412.

Alexandru Rafila expune condițiile de lucru „improvizate” din mediul sanitar: „Din păcate, noi acredităm hârtii dar nu reuşim să facem spitalele mai sigure”

Alexandru Rafila vorbit despre problemele din sistemul de sănătate și a menționat că una dintre acestea este mentalitatea cadrelor medicale care s-au obișnuit să lucreze în condiții de improvizație.

Medicul a mai afirmat că deși din punct de vedere birocratic autoritățile semnează documente care ar trebui să genereze o schimbare în sistemul sanitar, din punct de vedere practic nu se schimbă nimic.

”Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (…) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (…) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă  – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat, duminică, Alexandru RAfila, la Digi 24.
Medicul afirmă că ”obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii” ca cea de la Constanţa.

Potrivit acestuia, în situaţia actuală de exemplu, eşti nevoit să improvizezi, pentru că paturile de ATI nu sunt prevăzute cu prize suplimentare, dar numărul de paturi trebuie suplimentat.
Medicul mai afirmă că standardele de calitate sunt bune, dar ar trebui să fie şi respectate.
Potrivit lui Rafila, dacă am reuşi să trecem de la ”bifatul căsuţelor” la aplicarea reală a ceea ce se prevede în normative, lucrurile ar sta altfel.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere la doar 20.000 de euro. Se vinde complet mobilat, are 3 balcoane, vedere panoramică asupra munților, iar în apropiere ai magazine și un parc
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Cine își serbează onomastica de Florii. Lista completă a numelor și semnificația lor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Mâncarea vedetă a postului. Fasolea bătută cu ardei copți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii