Florin Cîţu a declarat luni, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, că ar exista incertitudini privind creşterea salariului minim pe economie din 2022 din cauza instabilității politice.
„S-ar putea să nu mai avem Guvern o perioadă şi nu poţi să iei hotărâri de Guvern care au implicaţii pentru bugetul anului viitor cu un Guvern interimar. Am zis să discutăm despre acest HG, despre salariul minim, să vedem dacă putem să rămânem la propunerea noastră. Dacă mai sunt şi alte discuţii sau dacă amânăm discuţia pe o şedinţă viitoare şi vedem când putem să avem.
Din punctul nostru de vedere, am vrea să mergem cu această variantă dacă toată lumea de acord. Dacă nu, vedem care sunt argumentele. Şedinţa de azi o să ţină jumătate de oră. E o zi încărcată cu o agendă încărcată”, a declarat premierul Florin Cîţu.
Un proiect de hotărâre a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a stabili nivelul salariului minim brut pentru 2022, propunându-se ca acesta să ajungă la valoarea de 2.550 lei, de la 2.300 de lei, fără a se include sporturi și alte adaosuri.
Ministrul Muncii a anunţat că Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de luni, 4 octombrie, majorarea salariului minim pe economie şi compensarea facturilor la energie, pentru ca aceste probleme să nu rămână nerezolvate dacă moţiunea de cenzură va fi votată în Parlament.
„Luni vom avea Consiliul Naţional Tripartit, cu premierul, şi vom rediscuta varianta propusă împreună cu prim-ministrul de a majora cu 10% salariul minim şi cel mai probabil în şedinţa de Guvern tot de luni va fi aprobată hotărârea de Guvern. Aceasta pentru că unii se joacă de-a moţiunea şi nu putem risca un eventual vot negativ, să rămână în aer această problemă importantă, cum este majorarea salariului minim în România”, a spus Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
„Am discutat cu angajatorii să îşi pregătească planurile de afaceri. Sper ca această măsură să ducă la stoparea exodului de forţă de muncă şi la îmbunătăţirea nivelului de trai”, a mai precizat ministrul Muncii.
De asemenea, în şedinţa de luni va fi adoptată şi ordonanţa de urgenţă prin care vor fi compensate facturile la energie şi gaze pentru consumatorii casnici. Potrivit Ministerului Energiei, vor fi compensate facturile pentru aproximativ 13 milioane de români.
„Marţi vor fi publicate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil. Acolo a crescut nivelul de venituri pentru posibili beneficiari la 1.386 lei pe membru de familie şi 2.053 lei pe persoană singură şi cei care se încadrează în acest plafon vor putea beneficia de subvenţionarea facturilor la energie şi de un supliment pe toată perioada anului, care se compensează din costul facturilor”, a mai spus Raluca Turcan.