Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli: Școlarii nu fac testul pe cont propriu. Am transmis o instrucţiune!

Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii nu fac testul antiCOVID pe cont propriu. Ministrul Educației spune că a transmis o instrucţiune către cabinetele medicale în acest sens.
Mirabela Vasile
04 oct. 2021, 15:15
Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli: Școlarii nu fac testul pe cont propriu. Am transmis o instrucţiune!

Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli. De asemenea, ministrul a adăugat că deși elevii vor fi vaccinați, aceștia vor putea fi testați având în vedere că și cei care se imunizează pot transmite boala.

Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli. Anunțul făcut de ministrul Educației

„Atât premierul, cât ministrul Sănătăţii au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Medicamente în cursul zilei de azi să elaboreze cerinţele de reglementare şi cerinţele minime de performanţă pentru le transmite oficiului naţional pentru achiziţii centralizate.

Ministerul Edcuaţiei lucrează pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe baza de salivă care să fie administrate conform ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii preşcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar din şcoli şi grădiniţe.

Ordinul comun prevede intensificarea acţiunilor de control în şcoli în vederea verificării condiţiilor de siguranţă sanitară din partea celor două ministere implicate în ordinul comun”, a spus ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu a anunțat când se vor închide școlile. Declarația făcută de ministrul Educației

Ministrul Educaţiei explică cine va face testele pe bază de salivă în şcoli.

„Testul nu îl fac (elevii)pe cont propriu pe motivul că am transmis o instrucţiune în tot sistemul de educaţie, către toate inspectoratele şcolare judeţe, acolo unde există cabinet medical, există şi teste.

Am solicitat să testeze la cerere acei elevi care doresc să revină în a opta zi, deci nu pe banii lor.

De asemenea, dacă nu există cabinete medicale şcolare, am solicitat să se adreseze către DSP. Nu înseamnă că interzicem dorinţa vreunui părinte de a-şi testa copilul într-o manieră mai rapidă pentru a se putea prezenta la şcoală începând cu ziua a opta”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu: „Am observat nivelul de respingere al testelor considerate invazive de către părinţi”

„În lunile februarie, martie, aprilie, am fost cel care am solicitat public autorităţilor să se autorizeze testele non-invazive pe bază de salivă din mai motive. O dată am observat nivelul de respingere al testelor considerate invazive de către părinţi. Am constatat lipsa de personal medical necesar pentru administrarea acestor teste care sunt acte medicale.

Am constatat că sunt ţări europene prin care aceste teste pot fi administrate chiar şie copii de vârstă mică. Mai mult, pot fi administrate de părinţi fără competenţe medicale. Una dintre cerinţe este să fie uşor administrabile.

Dacă insistăm pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, ştim că deja personalul sanitar este deja depăşit şi vom avea din nou o blocare a procesului de testare.

Testele antigen rapide 1,3 milioane la dispoziţia şcolilor au fost folosite în proporţie de 2%, puţin sub 20.000. E nevoie încă odată de acordul părinţilor pentru elevii minori”, a precizat Cîmpeanu.

Câte teste pe bază de salivă vor fi disponibile în şcoli

„Premierul a solicitat celeritate. E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare. Au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul întâi, care urmează să se încheie, 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari.

Având în vedere că procesul de screening necesită testarea tuturor, înseamnă aproape 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie. Înmulţit cu doi înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal. Dacă vorbim de 11 săptămâni, înseamnă 70 milioane de teste pe bază salivă.

ANM urmează să stabilească testul şi cerinţele minime. Testele nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi de reglementare. Sunt convins că vorbim de zile”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Vor exista în continuare teste rapide antigen în şcoli pentru care e nevoie de acordul părinţilor

„În toată această perioadă se va teste în şcoli. Ministerul Sănătăţii a suplimentat la finalul săptămânii trecute cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziţia şcolilor. Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare judeţ.

Aceste teste sunt în continuare la dispoziţia şcolilor. Vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariţiei unor persoane cu simptome, vorbim de elevi şi cadre didactice. Vor putea fi utilizate şi pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la şcoală pe baza prezentării unui teste negativ – teste antigen rapid sau test PCR.

Acolo unde există cabinete medicale şcolare, există şi teste. Am transmis şcolilor să facă acea testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta de şcoală. Acolo unde nu există cabinete medicale şcolare, am solicitat să se adreseze DSP.

Am solicitat ca ministru al Educaţiei să fie testaţi elevii în cabinetele medicale şcolare sau nu există cabinete medicale şcolare şi am cerut să se adreseze DSP”, a explicat ministrul Educaţiei.

Cine poate cere închiderea şcolilor din cauza infectărilor cu COVID-19

„În condiţiile în care rata de infectare creşte mult, DSU poate dispune carantinarea acelei localităţi. Prin ordinele de carantinare se precizează şi activităţile esenţiale care se pot desfăşura, precum şi activităţile care nu se mai pot desfăşura în cazul carantinării”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Şcoli închise de luni, cazuri de covid au explodat în weekend. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut anunţul

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul european important care va dispărea în circa 100 de ani. Se caută o soluție pentru salvarea lui
Capital.ro
Taxă obligatorie în România după deces. Va costa 6.000 lei. Se semnează declarație notarială
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale