Avertismentul terifiant a fost lansat de dr. Elena Copaciu, medic ATI de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Capacitatea de admisie a pacienţilor la secţia ATI a fost deja dublată şi se pregăteşte triplarea acesteia.
”68 de ani, singură, nevaccinată, cu simptome Covid de o săptămână, adusă de la sute de km distanţă pt internare, de doi preoţi din parohia sa!
Direct la critici! 42 de ani, bărbat, nevaccinat, miocardită virală Covid_19. Stare critică.
Pacient în jur de 70 de ani, adus cu forţa de familie la camera de gardă, simptomatic de multe zile, saturaţie în oxigen a sângelui- 60%!!…Admis direct în terapie intensivă!
4 pacienţi de diverse vârste internaţi simultan cu fenomene de miocardită virală asociată pneumoniei Covid_19 cu mutaţia delta.
Teolog, peste 50 de ani, cu comorbidităţi, nevaccinat, externat după cam 5 săptămâni, 4 în terapie intensivă. Colegii săi de salon au fost mai puţin norocoşi!”, sunt cazurile menţionate de medicul Elena Copaciu (foto), în ceea ce numeşte ”Jurnal de „front” pandemic!”.
De asemenea, dr. Elena Copaciu a subliniat că la spital au ajuns şi tineri cu sau fără comorbidităţi.
„Nu cred in virus și nici în vaccin, chiar cu măști de CPAP (Continuous Positiv Airway Pressure – Presiune pozitivă continuă în căile aeriene) sunt foarte conectați la mediul lor profesional și rămân așa până suntem nevoiți să îi sedăm și aplicăm metode invazive pentru a menține oxigenarea la un nivel care să nu afecteze funcționarea organelor interne!”, a precizat medicul ATI.
Dr. Copaciu a avertizat că numărul bolnavilor în stare gravă a crescut alarmant din cauza tulpinii delta.
„Din 17 august reanimarea noastră e plină cu critici Covid, mutaţia delta. Am dublat capacitatea de admisie. Nu vreţi să ştiţi cu ce eforturi! Ne pregătim poate de triplare! Dar nu aşa se face medicina acestui secol în Europa! E vremea să înţelegem exigenţe de sănătate publică şi să decidem noi ca societate, ce dorim de fapt? Care ne sunt priorităţile?”, afirmă medicul Elena Copaciu.
Citeşte şi: Spitalul Mobil de la Leţcani se redeschide. Cadrele medicale vor fi detașate de la spitalele non-COVID
„Cred că noi ca popor nu am înţeles ce importantă e sănătatea! Când eşti sănătos poţi să îţi urmezi toate visurile! Fără sănătate e mult mult mai greu!”, a mai precizat medicul primar.
Totodată, dr. Elena Copaciu a subliniat că sunt şi persoane vaccinate care au COVID-19 şi care sunt internate în spital dar foarte puţine.
„Majoritatea celor vaccinaţi nu fac pneumonie Covid, ci doar infecţii de căi aeriene superioare (rinite, sinuzite, angine). Vaccinaţii internaţi la critici sunt dintre cei cu comorbiditati severe. Unii cu prezentare tardivă la spital”, a explicat medicul.
În data de 5 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1453 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.
Atât la nivel national, cât și în Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.