Rugat să clarifice afirmaţiile potrivit cărora „statul a eşuat”, în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, Klaus Iohannis a explicat cine ar trebui să-şi asume acest eşec.
„Asumarea trebuie făcută de toată clasa politică. Atât de simplu este, dar această asumare trebuie să vină la pereche cu soluţia. Şi soluţia există. Am creionat-o. Este pe masă. Se numeşte PNRR care prevede peste două miliarde de euro pentru sistemul sanitar.
Banii vor fi investiţi pentru spitale, spitale noi, modernizarea spitalelor vechi. Crearea unor noi posturi în sistemul de sănătate. Noi, prin PNRR, am abordat această chestiune, dar evident că şi aici e nevoie de un Guvern care duce lucrurile mai departe.
Dacă nu avem Guvern, banii nu vor fi folosiţi şi lucrurile vor rămâne tot aşa nerezolvate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, aflat miercuri la Summitul UE-Balcanii de Vest din Slovenia.
Întrebat de ce a acordat liderilor şi partidelor politice timp de gândire până săptămâna viitoare pentru a se prezenta la consultări pentru desemnarea premierului, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns:
„Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moţiunea, liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări.
Probabil dumnealor au dărâmat un Guvern şi habar n-au ce se întâmplă după. Deci nu vin la consultări. Alţii au ţopăit pe acolo strigând că vor să suspende preşedintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea preşedintelui relaţia dintre partide. Cu siguranţă, ar crea circ şi despre asta vorbim. Vor doar circ.
„Alţii au venit în faţa microfoanelor cu texte ca şi cum acum s-ar inventa coaliţia şi nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliţia şi au dus la căderea Guvernului.
E nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale. Politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti toţi, fiecare este împotriva fiecăruia. Ori, aşa nu se poate! Doar prin maturitate şi prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală.
Să fim sinceri cu noi: Cineva trebuie să formeze Guvernul şi Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară.
Am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic. Lumea ajunge să-şi pună problema: acum ce urmează? Să începem discuţii aşezate, serioase, mature pentru că, altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate”, a conchis şeful statului.