Raed Arafat spune care este soluţia pentru prevenirea incendiilor în spitale. Şeful DSU a declarat, miercuri seară, că autorităţile încearcă să crească capacităţile de siguranţă în spitale, însă a precizat că nimeni cu poate garanta un risc 0.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că o soluţie pentru evitarea unei noi tragedii asemănătoare celei de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este ca oamenii să nu mai asculte nimic din îndemnurile împotriva vaccinării şi să se trateze aşa cum spun medicii.
„Soluția este să respectăm toate regulile care sunt de prevenire stabilite cu pompierii. Să ne îngrijim de bolnavi, să încercăm să reducem impactul pe sistemul sanitar, cât mai mulți să se vaccineze, măcar să nu mai ajungă în Terapie Intensivă. Noi încercăm să creștem capacitățile în siguranță. Asta nu înseamnă că putem garanta un risc 0, pentru că nicăieri în lume nu se garantează un risc 0.
Detașăm personal, tocmai ca să completăm personalul tocmai ca un salon să nu rămână nesupravegheat, mai ales pe zona de Terapie Intensivă. Soluția este ca oamenii să nu mai asculte nimic din îndemnurile împotriva vaccinării. Să se trateze așa cum spun medicii, și cine poate să se vaccineze cât mai repede” a spus șeful DSU la Antena 3.
Zece incendii s-au petrecut în spitalele din România, în mai puţin de un an. Cele mai mari tragedii au avut loc în secţiile ATI în care erau trataţi bolnavii de coronavirus.
Ultimul incendiu s-a produs vineri, 1 octombrie, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Bilanțul în urma tragediei a ajuns miercuri, 6 octombrie, la 10 morți. Şeful ISU Constanţa, Cristian Mihai Amarandei, trage un semnal de alarmă şi spune că tragedia de la Spitalul de Boli infecţioase din Constanţa s-ar putea repeta oricând şi în alte spitale din judeţ.
”În urma controalelor desfășurate de ISU au fost constatate deficiențe organizatorice în ceea ce privește exercitarea exercițiilor de evacuare, graficul controalelor proprii la nivelul obiectivului, planificarea personalului, stabilirea responsabilităților și atribuțiilor în cazul producerii unor situații de urgență, dar și deficiențe tehnice în ceea ce privește exploatarea instalațiilor electrice, folosirea sau modul în care sunt realizate instalațiile de detecție, semnalizare sau alarmare în caz de incendiu, dar și alte astfel de deficiențe care pot conduce la producerea unor situații de urgență.
Aceste deficiențe au fost sancționate pe timpul acțiunilor de control. Pentru acțiunile de control din acest an au fost controlate 35 de unități spitalicești, au fost aplicate 37 de avertizmente și au fost sancționate peste 480 de deficiențe. Cuantumul amenzilor este de aproximativ 120.000 de lei. La nivelul județului Constanța, în momentul de față funcționează un număr de 13 unități spitalicești care nu dețin autorizație de securitate la incendiu”, a declarat şeful ISU Constanţa, potrivit Focuspress.