Focar de COVID la Spitalul de Copii din Iaşi. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, 27 de persoane, 14 pacienţi şi 13 însoţitori, au fost confirmate cu noul coronavirus. Focarul a fost depistat în secţia de Hemato-Oncologie a unităţii sanitare.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, pacienții pozitivi au fost izolați în spital și s-a dispus dezinfecția spațiilor secției.
„Pacienţii pozitivi au fost izolaţi în spital. S-a efectuat dezinfecţia spaţiilor secţiei”, au transmis reprezentanţii DSP.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 18 decese din cauza coronavirusului. Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, sunt 2.206 de persoane în izolare şi 1.046 persoane în carantină la domiciliu.
Sistemul sanitar din România este împins la limită, în condiţiile în care vineri au fost raportate vineri aproape 14.000 de noi infectări COVID-19 şi 385 de decese. În aceste condiţii, aproape toate paturile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate, iar autorităţile sunt nevoite să recurgă la rezerva opraţională.
Autorităţile au anunţat că vineri, 8 octombrie, la nivel național există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 320 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
„La nivel național există o rezervă operațională de 131 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale”, a anunţat GCS.
La nivel national există în acest moment 1 pat ATI destinat COVID-19, în județul Timiș. În Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
„Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, au mai precizat reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.
România se confruntă vineri cu aproape 14.000 de noi infectări COVID-19 şi 385 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore.