Această facilitate se acordă doar pentru consumul casnic şi în următoarele condiţii:
a) dacă persoanale respective s-au pensionat până pe 30 septembrie 2000 din unităţi care au aparţinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi s-au desprins din acestea prin acte normative
b) la data pensionarii, persoanele respective trebuie să aibă o vechime în aceste unităţi de minimum 15 ani.
De aceleaşi facilităţile prevăzute de HG 1041/2003 beneficiază şi:
1. soţia sau soţul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în fostul Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. minimum 20 de ani şi dacă facilitatile erau prevăzute în contractele colective
2. pensionarii de invaliditate gradul I şi II, dacă la data pensionării îndeplinesc condiţiile de vechime
3. pensionarii care au fost disponibilizaţi în urma unor măsuri de concediere colectivă şi care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în munca până la data pensionarii, dacă îndeplinesc condiţiile de vechime
4. persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societăţile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, Renel, Companiei Naţionale de Electricitate.
Facturi uriașe pentru curent electric au ajuns şi la Parlamentul României. Contravaloarea facturilor la energie electrică pentru Palatul Parlamentului în perioada iunie-august 2021 a fost mai mare cu 61 % decât în perioada cuprinsă între lunile iunie 2020 și mai 2021, potrivit stirileprotv.ro.
Secretariatul general al Camerei Deputaților a precizat pentru sursa citată că factura la energie electrică din ultimele trei luni pentru Camera Deputaților a fost de 1.159.170 lei (adică aproximativ 234.000 de euro).
În iulie 2021 a bubuit. Factura pentru curent electric pe întreg imobilul Palatul Parlamentului și parcajul subteran aferent a fost de 717.677 lei, aproximativ 145.000 de euro.
Palatul Parlamentului beneficiază de un preț propriu de furnizare a energiei electrice, preț obținut la Bursa Română de Mărfuri, însă Secretariatul susține că acesta este acum mai mare cu 58 % față de prețul propriu de furnizare al furnizorului precedent.
În ultimele luni numărul românilor care au primit facturi colosale pentru energie electrică şi gaz a fost foarte mare. Spre exemplu, o familie din Sibiu s-a trezit cu o factură la consumul de energie electrică de peste 130.000 de lei. Reprezentanţii companiei a susţinut că a fost vorba despre o defecţiune a contorului şi l-au schimbat, dar numai după insistenţele clientului. Şi în Bucureşti, o familie a primit o factura de 6.000 lei pentru un apartament în care nu locuieşte nimeni. Dar pe departe cele mai multe probleme cu facturile au fost în judeţul Alba.