Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, modul de operare al escrocilor este mai puţin obişnuit, respectiv o persoană care se recomandă drept avocat îşi contactează victima pe telefonul fix şi foloseşte un scenariu care porneşte de la un presupus accident rutier soldat cu victime şi produs din vina unui membru al familiei acesteia.
„Scopul final este acela de a determina victima să transfere sume cât mai mari de bani în diferite conturi, sub pretextul că acestea vor fi folosite la achitarea cheltuielilor de spitalizare pentru victimele accidentului, dar şi pentru membrul familiei care l-a provocat”, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Constanţa, Anca Chiriţă.
Presupusul avocat insistă ca victima să nu-şi contacteze ruda implicată în accident întrucât telefoanele mobile ale acesteia au fost reţinute de Poliţie sau Parchet, iar aceasta acceptă transferarea sumelor de bani solicitate, având convingerea că este singura cale în care poate ajuta la eliberarea celui care ar fi provocat accidentul şi care în acele momente s-ar afla în spital, sub supravegherea autorităţilor.
În prezent nu se cunoaşte numărul exact al persoanelor care au fost înşelate în ultimele trei luni prin această metodă, dar prejudiciul total depăşeşte 110.000 lei.
„Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea autorilor, aceştia riscând până la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune. Atragem atenţia cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de solicitări până când nu se asigură că aspectele expuse sunt reale şi să sesizeze imediat Poliţia”, a mai spus Anca Chiriţă.