”Se conturase deja un plan de acțiune. Noi dorim reluarea coaliției de guvernare. PNL trebuie să explice acum dacă fuge de guvernare sau nu. Noi suntem oameni serioși și facem ceea ce spune. E neelegant să spunem ce a vorbit Florin Cîțu. Dacian Cioloș va lansa invitații către PNL și UDMR pentru a vorbi de proiectele de guvernare pe care le avem.
În opinia mea sunt două scenarii de lucruri, refacerea coaliției de guvernare cu PNL și UDRM, asta dorim să facem, dacă nu vom veni cu o majoritate în Parlament, iar PNL trebuie să explice de ce a trebuit să se întâmple una ca asta. Suntem oameni serioși iar negocierea poate să plece pe baza ceea ce am discutat în iarnă. Mi se pare copilărește să spui de USR că fuge de guvernare, când USR a fost singurul partid care a venit cu un premier și și-a asumat, e iresponsabil din partea PNL că a spus că fugim de guvernare.
Ne întrebăm de ce nu au urmărit dezvoltarea crizei care a pornit de la gestul lui Florin Cîțu. Trebuie să ne așezăm cu picioarele în apă rece și să fim oameni maturi. Când am prezentat PNRR, Ciolacu mi-a zis să îi transmitem lui Cîțu că PSD e gata să susțină un guvern minoritar USR, nu știu atunci dacă a vorbit serios. Vom merge în Parlament cu o propunere, indiferent dacă îi vom convinge pe liberali, noi ne dorim însă să refacem coaliția de guvernare.”, a spus Cristian Ghinea, la Digi 24.
Cristian Ghinea a făcut anunțul. Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că „o recomandare recurentă a Comisiei Europene în rapoartele de ţară” a fost aceea de a face ordine în guvernanţa companiilor de stat.
„La finalul PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă din zona de transporturi şi energie. Aici a fost o întreagă discuţie destul de dificilă şi cu Ministerul Energiei şi cu Ministerul Transporturilor, pentru că nu au considerat că este momentul acum să spunem: ‘Uite, în 2024 listăm această companie’. Comisia a spus: ‘Dar vrem totuşi nişte ţinte’ (…) Listarea la bursă a unor pachete minoritare sau majoritare este un instrument prin care să îmbunătăţim guvernanţa acestor companii, găseşti investitori serioşi care au şi ei o miză în a urmări performanţa.
Deci, practic, statul român trebuie ca, pe lângă Hidroelectrica, care este în mod explicit trecută, să mai pună încă trei companii mari din zona energie, transporturi, în procesul de listare. Mai apare o referire la partea de mediu, unde avem un jalon legat de descurajarea utilizării de carburanţi fosili pentru energie şi încălzire şi atunci, în acel proces, să extindem la companiile locale de termoficare aceste principii de guvernanţă corporativă”, a menţionat Ghinea, la un eveniment organizat de Asociaţia Expert Forum.
Cristian Ghinea a precizat că această recomandare „a fost ignorată ani buni de guvernele anterioare”, iar acesta a fost momentul în care Comisia „era foarte fermă cu acest subiect”.
„Eu cred ca este o poziţie logică, pentru că suntem o ţară aflată în procedura de deficit excesiv, dar care în acelaşi timp pierde resurse publice valoroase, fie prin neglijenţă, fie prin politizarea managementului companiilor de stat”, a susţinut Ghinea.
Potrivit acestuia, sunt trei zone importante în PNRR atunci când vine vorba de companii de stat, una dintre acestea fiind transportul, „un minister greu, cu destul de multe companii”.