Valeriu Gheorghiţă, noi precizări privind doza patru. Cine sunt persoanele care vor face patru doze de vaccin anti-covid

Numărul infectărilor în România a atins, marţi, 12 octombrie, un nou record, fiind raportate aproape 17.000 de cazuri noi. Valeriu Gheorghiţă a făcut noi precizări privind persoanele care vor fi nevoite să facă patru doze de vaccin anti-covid.
Loredana Brumă
12 oct. 2021, 14:20
Valeriu Gheorghiţă, noi precizări privind doza patru. Cine sunt persoanele care vor face patru doze de vaccin anti-covid

Valeriu Gheorghiţă a explicat că persoanele sever imunodeprimate ar putea avea nevoie de administrarea a patru doze de vaccin.

„În 28 septembrie s-a demarat administrarea unei doze de rapel care se face la cel putin de la schema de vaccinare. Este ferm recomandata persoanelor care sunt in categorie vulnerabilă, dar se pot vaccina si celelalte categorii de persoane, fara sa fie nevie de o recomandare medicala.

Exista o alta recomandare a Ageniei Nationale a Medicamentului care vizeaza persoanele sever imunodeprimate, precum cele aflate după un transplant, pacienți oncologici în tratament sau în stadii avansate. In aceste situatii, dupa primele 2 doze de vaccin, procentul persoanelor care dezvolta anticorpi este undeva la 40 la suta, mult sub valoarea regăsită la restul populației care se vaccinează cu două doze.

Atunci, datele au aratat ca adaugarea unei doze 3 la aceste doze initiale duce la cresterea raspunsului imun, astfel incat, la aceste persoane cu imunodepresie severă, schema initiala de vaccinare va avea trei doze. Doza 3 va fi la o luna dupa doza 2. Este foarte probabil ca după sase luni, aceste persoane s-ar putea sa aiba nevoie de o noua doza de rapel. În această situație este vorba de o schemă 3+1.Pentru aceste persoane este nevoie de o recomandare a medicului specialist, a medicului curant”, a declarat medicul în cadrul conferinţei de presă de marţi, 12 octombrie.

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a explicat că imunizarea cu vaccinuri neautorizate în țara noastră nu este recunoscută, astfel că persoanele care s-au vaccinat în afara țării cu vaccinuri neautorizate de Agenția Europeană a Medicamentului pot relua de la zero schema de vaccinare cu vaccinuri autorizate în România, la o distanță de cel puțin 30 de zile de la administrarea precedentului vaccin.

„“Un alt subiect este legat de persoanele care au fost vaccinate în afara ţării, cu vaccinuri neautorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, de pildă, Sinovac, Sinofarm, Sputnik, practic vaccinuri care nu au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi ca atare nu sunt recunoscute şi folosite în România. În aceste situaţii, la cerere, persoanele respective se pot revaccina, practic îşi reiau schema de vaccinare după minim 30 de zile de la completarea schemei pe care au efectuat-o cu acele tipuri de vaccinuri. Se pleacă de la principiul unei persoane care are istoric de trecere prin boală şi care se poate vaccina cu schemă completă.

De ce am luat această decizie? Pentru că am primit mai multe solicitări în acest sens de la persoane vaccinate în alte ţări cu vaccinurile  neautorizate şi nerecunoscute în România şi faţă de care încă nu avem suficiente date de eficacitate şi de eficienţă şi atunci este absolut firesc ca aceste persoane să poată beneficia de vaccinare cu vaccinurile autorizate şi recunoscute în România”, a explicat şeful CNCAV.

Potrivit medicului militar, imunizarea cu aceste vaccinuri nu poate fi recunoscută în România atâta timp cât ele nu sunt aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și nu există suficiente date privind eficacitatea și de eficiența lor.

Nou maraton de vaccinare în Capitală

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că se pregăteşte organizarea unui maraton de vaccinare în Capitală.

„Avem în plan in perioada următoare sa organizam un maraton de vaccinare in mai multe centre din Capitală. Vom identifica sa avem un centru de vaccinare cu o capacitate mai mare in fiecare sector şi simultan sa avem acest tip de activitate. În următoarele două săptămâni s-ar putea organiza acest eveniment. Este în pregătire, stabilim toate detaliile si vom transmite din timp informaţiile necesare.Probabil că maratonul va fi organizat la sfârşit de săptămână”, a declarat medicul militar.

Acesta a precizat că, în funcţie de numărul de prezentări actualele centre de vaccinare îşi pot adapta programul de lucru.

“Fiecare centru de vaccinare şi fiecare judeţ împreună cu Direcţia de Sănătate Publică poate să extindă perioada de lucru, programul de activitate al centrului, în funcţie de adresabilitatea pe care persoanele, populaţie o are în respectivele centre. Există din acest punct de vedere suficientă libertate încât să adaptăm programul de lucru la solicitările pe care oamenii le au”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare, care le-a reamintit românilor că se pot vaccina şi în cabinetele medicilor de familie.

Medicul militar a explicat ce a vrut să spună în momentul în care a declarat că  CNCAV nu a avut un buget pentru organizarea unei campanii de comunicare şi informare

„Activitatea comitetului este una de coordonare a implementarii strategiei de vaccinare. In implementarea strategiei de vaccinare sunt implicate mai multe ministere. tot ce inseamna actiuni logistice, actiuni organizatoriece, retea de stocare, de distributie, inclusiv parte de comunicare, fondurile aferente provin din fondurile instituţiilor respective. Ceea ce am vrut să spun că nu a fost un fond special alocat pentru campania de vaccinare, ci tot ceea ce s-a facut a fost din fondurile si resursele umane si materiale din instituţiile statului”, a transmis şeful CNCAV.

 

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinare e un lucru normal, nu un act de eroism

Coordonatorul campaniei de vaccinare susţine că în România este nevoie de programe de prevenţie, iar educaţia sanitară trebuie să înceapă timpuriu, încă din şcoală, astfel încât vaccinarea să fie un gest de normalitate.

Citeşte şi Nu mai există niciun pat liber în secţiile ATI COVID din ţară. Situaţie catastrofală în spitalele din România

„Cred că o lecţie importantă a pandemiei este că avem nevoie de nişte programe de prevenţie extrem de bine puse la punct, care să fie sustenabile şi care să creeze o perspectivă, şi educaţia sanitară care trebuie să înceapă timpuriu, încă din şcoală, pentru că vaccinarea trebuie percepută ca un act de normalitate şi nimic altceva, nimic ieşit din comun. Nu trebuie percepută ca un act de eroism sau un lucru care să te facă mai special”, a spus medicul militar la cea de-a III-a ediţie a videoconferinţei „Sănătate şi FARMA – Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa, potrivit Agerpres.

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a precizat că vaccinarea reprezintă „un lucru normal”, care protejează faţă de boli.

„În momentul acesta, România a reuşit să recepţioneze, graţie contractelor încheiate de Comisia Europeană în numele tuturor statelor membre, peste 20 de milioane de doze de vaccin. (…) Avem o rată de administrare de circa 60%. Am activat şi mecanismele de revânzare şi de donaţie, mecanisme care erau prevăzute în acel contract tocmai pentru a asigura un sprijin şi o accesibilitate pentru ţările în curs de dezvoltare sau ţările care nu au reuşit să acceseze devreme vaccinurile pentru protecţia populaţiei”, a mai declarat medicul militar în cadrul evenimentului de marţi.

Reamintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 16.743 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.380 sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 442 de persoane au decedat, fiind depăşit numărul de 40.000 de decese. La ATI sunt internaţi 1.667 de pacienţi cu COVID-19. 428 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 39 dintre ei fiind la ATI.

Citeşte şi Adrian Marinescu: O să înceapă să scadă numărul de cazuri. Luna octombrie va fi mai grea

 

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care își pot schimba viața complet până la primăvară. Soarta le surâde acestor 3 nativi, chiar din această săptămână
Capital.ro
S-a dat ordinul în România. A devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Trebuie să depuneți documentul
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Încăierare între vedetele FCSB-lui. Tensiunea a explodat în cantonament din Antalya
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Testul pe care ar trebui să-l facă orice șofer. Cum reduci consumul de motorină sau benzină
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Florin Doagă a murit într-un accident cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Autoritățile sud-coreene încearcă din nou arestarea președintelui Yoon Suk Yeol
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane