Gheorghe Ştefan, zis ‘Pinalti’, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi patronul clubului de fotbal Ceahlăul, a fost condamnat marţi de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi 9 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălarea banilor într-un dosar privind fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română.
Gheorghe Ştefan a primit în cadrul aceluiași dosar, tot la Tribunalul Bucureşti, o condamnare de 8 ani de închisoare, însă Curtea de Apel Bucureşti a anulat sentinţa şi a dispus rejudecarea cazului.
Conform deciziei instanţei, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 4 ani pentru trafic de influenţă şi 3 ani şi 6 luni pentru spălarea banilor, fiind achitat pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Instanţa a constatat că aceste pedepse sunt complementare cu alte condamnări definitive primite de Gheorghe Ştefan în mai multe dosare penale, rezultând o pedeapsă finală de 4 ani şi 9 luni închisoare.
Din această pedeapsă se vor scădea perioadele petrecute anterior de fostul primar în arest preventiv sau penitenciar, respectiv 29 octombrie 2014 – 19 iunie 2015, 3 octombrie 2016 – 20 septembrie 2017 şi 29 iunie 2018 – 15 noiembrie 2018.
Florin Aurelian Ciobotaru, fostul director general adjunct al Poştei, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar Cosmin Dragoş Mihăilescu a primit 4 ani şi 6 luni.
Fostul director general al Poştei Române Dan Mihai Toader şi oamenii de afaceri Marian Constantinof şi Emmanouil Sorillos au fost achitaţi de judecători pentru complicitate sau participaţie improprie la abuz în serviciu, fiind invocată decizia nr. 405 a Curţii Constituţionale din 2016, prin care s-a stabilit că infracţiunea de abuz în serviciu se aplică doar dacă este încălcată legislaţia primară – legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă.
Pe latură civilă instanţa a dispus ca Florin Aurelian Ciobotaru şi Cosmin Dragoş Mihăilescu să plătească Poştei Române suma de 1.396.938 euro.
Judecătorii au constatat că Gheorghe Ştefan a depus suma de 582.663 lei reprezentând partea sa de prejudiciu, în plus fiindu-i confiscate sumele de 35.306 euro şi 422.138 lei.
Tribunalul a lăsat nesoluţionată latura civilă cu inculpaţii achitaţi în acest dosar, însă a menţinut sechestrul pe bunurile acestora.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, relatează G4Media.