Dacian Cioloş, premierul desemnat, a afirmat că încearcă să îi convingă pe colegii din coaliţie pentru a relua negocierile.
„M-am dus la colegii de coaliţie, încerc să-i conving să revenim la masa negocierilor. Eu sper să avem mai multe întâlniri
Ca să putem construi o majoritate. Eu am fost flexibil, nu am avut nicio problemă să merg la sediul PNL, nu am avut nicio problemă să nu merg cu echipa de negocieri în primă fază. Colegii au vrut să ne vedem doar la nivel de preşedinţi, aşa ne-am văzut.
Mâine o să ne vedem din nou. În paralel, lucrăm şi la un program de guvernare pe care o să-l propunem unor parteneri. Aceşti parteneri pot să fie doar PNL şi UDMR, evident cu sprijinul cu grupului minorităţilor”, a declarat Dacian Cioloş, la TVR.
Întrebat despre listele cu posibili miniştri care ar putea face parte din noul Guvern, Cioloş a explicat că în urma discuţiilor va fi „clară situaţia dacă vom construi un Guvern de coaliţie cu partenerii de la PNL şi UDMR” sau dacă va fi vorba despre un Guvern minoritar.
„Nu există o listă de nume pe care le-aş lua în calcul. Vom discuta asta. Evident că pentru unele portofolii sunt probabil pentru multă lume nume evidente. Avem colegi care au fost miniştri şi în 2016, care au fost miniştri şi acum câteva luni, care au activitate foarte dinamică şi vizibilă în Parlament. Avem oameni şi avem de unde alege. Vom avea o discuţie în momentul în care ne va fi clară situaţia dacă vom construi un Guvern de coaliţie cu partenerii de la PNL şi UDMR, dacă îşi dor dori acest lucru, sau dacă vom merge singuri. Ne pregătim pentru aceste variante.
La sfârşitul acestei săptămâni vom lua o decizie într-o direcţie sau alta, în funcţie de ce va întâmpla şi mâine.
Nu există pentru noi altă opţiune de majoritate construită pe un program de guvernare decât aceasta. Lucrăm pe aceasta şi ne pregătim pentru ca la începutul săptămânii viitoare să fim în măsură să propunem un program de guvernare şi un Guvern sau dacă potenţialii noştri parteneri, PNL şi UDMR, vor dori să începem discuţii serioase până cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare să putem propune un program şi o echipă comună de guvernare.
Asta ar fi soluţia ideală pentru că ar presupune o majoritate în Parlament care să dea o perspectivă mai solidă guvernării în România”, a afirmat liderul USR.
„Nu guvernezi doar când e soare, când e vară, când totul merge bine, când recoltele sunt abundente şi toată lumea e mulţumită. Guvernezi şi în situaţii dificile. Cred că în situaţii dificile oamenii au nevoie să te simtă aproape, să simtă empatia, să simtă că le vezi problemele şi cauţi soluţii chiar dacă nu le găseşti întotdeuna pe cele mai bune.
N-am intrat în politică, noi, cei de la USR PLUS, pentru că lucrurile erau roz în România şi pentru că totul evolua bine. Dimpotrivă! Mi-am asumat reponsabilităţi în stat la nivel de tehnocrat. N-am fost membru de partid, însă împreună cu alţi colegi am realizat că lucrurile pot fi schimbat în politică.
Mi-am asumat reponsabilităţi în stat la nivel de tehnocrat. N-am fost membru de partid, însă împreună cu alţi colegi am realizat că lucrurile pot fi schimbat în politică”, a afirmat Cioloş.
„Am propus preşedintelui Iohannis nu că e uşor, că ne facem calcule politice sau că ne temem de erodări. N-am intrat în politică doar de dragul procentelor”, a adăugat Cioloş.
„Trecutul e trecut. La vremea respectivă ne-am explicat poziţiile. Nu cred că în momentul de faţă când avem crize care ne explodează în faţă, stăm acum să ne mângâiem orgoliile legate de trecut. Am luat decizii pe care noi le considerăm responsabile pentru că am avut argumente pentru situaţiile respective. A fost un vot în Parlament. Am trecut peste acest lucru. Acum e important să privim spre viitor.
Despre ce concesii să vorbim? Vrem să construim un parteneriat!”, a spus Dacian Cioloş.
Liderul USR a amintit că liberalii le cer să recunoască „aşa zise greşeli ale trecutului ca şi cum un partid politic n-ar avea dreptul să aibă opinii şi să ia decizii”.
„Am înţeles şi de la Florin Cîţu şi de la Kelemen Hunor. Înţeleg şi ei şi nu e greu să observi nevoia unor măsuri pe termen scurt pentru următoarele şase luni ca să trecem peste astă iarnă. Măsuri care să vizeze sectorul energetic ca să ţinem preţurile la un anumit nivel suportabil pentru populaţie şi pentru companii, în ciuda acestei crize a preţurilor care nu este legată de România, dar România o suportă.
Ca să gestionăm această criză sanitară, virusul care se răspândeşte în mod accelerat în România cu un grad de imunizare scăzut încă. Trebuie luate măsuri pe termen scurt atât în ceea ce priveşte spitalele şi secţiile ATI care sunt suprasolicitate. Nu mă refer doar la paturi, la instalaţiile de oxigen, ci şi la oameni. Medicii sunt epuizaţi. Trebuie să îi ascultăm să vedem cum putem să-i ajutăm”, a afirmat premierul desemnat.
„Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă, ultima soluţie. Şi chiar dacă am fi în situaţia să o aplicăm, ar trebui aplicată pe un termen limitat în nişte condiţii foarte clare.
Legat de certificatul verde, în anumite situaţii, probabil că va trebui să-l folosim. Ideea e să ne asigurăm că în acelaşi loc atunci când avem aglomeraţii. În anumite perioade ale săptămânii când e aglomerat, probabil că ar trebui folosit şi acolo (în supermarketuri).
Pentru astfel de măsuri, avem o echipă care lucrează în partid, medici cu experienţă în sistemul sanitar. Dacă voi fi premier, cu ei mă voi consulta dacă voi lua astfel de măsuri”, a precizat Cioloş.
„Astfel de decizii care restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare. Trebuie explicate oamenilor. Dacă nu îi avem pe oameni de partea noastră, degeaba luăm măsuri. Dacă oamenii nu le respectă pentru că nu înţeleg de ce le luăm, avem efectul invers apoi”, a adăugat el.
„Pentru mine sănătatea oamenilor e esenţială. E oribil să vezi sute de oameni care mor în fiecare zi şi să vezi secţiile ATI pline. E clar că suntem într-o situaţie de criză. În astfel de momente de criză, trebuie să iei măsuri adaptate situaţiei de criză. De pe altă parte, cu cât putem să restrângem mai puţin drepturile oamenilor, cu atât mai bine. Important este să le putem proteja sănătate”, a mai precizat Dacian Cioloş.
„În anumite situaţii, trebuie să restrângem anumite manifestaţii publice, să restrângem numărul de persoane care participă la manifestaţii în spaţii deschise, să ne gândim cum facem să continuăm prezenţa fizică la şcoală cât mai mult în locurile în care este posibil acest lucru”, a mai spus premierul desemnat.
Întrebat dacă este de acord cu decizia ministrului interimar al Educaţiei de a lăsa şcolile în afara calculului incidenţei, Dacian Cioloş a afirmat că „decizia trebuie lăsată oamenilor care au argumente şi se pricep la lucrurile astea”.
„Ne gândim de exemplu la o variantă în care în astfel de momente în care e evident că virusul se răspândeşte rapid, inclusiv prin participarea copiilor la şcoli, pe o perioadă limitată de două-trei săptămâni să trimitem copiii în vacanţă în perioada respectivă, să rupem cumva ritmul accelerat de răspândire a virusului, urmând ca mai târziu în vară să prelungim şcoala cu câteva săptămâni”, a explicat Cioloş.
Întrebat cum se vor poziţiona parlamentarii USR faţă de proiectul de lege ce prevede vaccinarea obligatorie anti-COVID a anumitor categorii profesionale, Cioloş a menţionat că există colegi parlamentari cu opinii diferite.
„Sunt discuţii care continuă şi vom avea o poziţie clară şi aici. Eu personal mi-aş dori să ajungem în astfel de situaţii doar ca o măsură extremă, pentru că din nou e vorba despre restrângerea unor drepturi şi libertăţi. Pe de altă parte, trebuie să vedem care sunt alternativele pe care le avem la astfel de măsuri. Nu e o decizie luată încă.
În USR PLUS avem discuţii pe multe astfel de subiecte sensibile”, a punctat el.
„Din păcate, am văzut că fondul de rezervă e folosit în continuare de premier ca să premieze primarii care îl susţin politic. E păcat că ajungem în astfel de situaţii. Avem nevoie şi aici să dăm o perspectivă clară primarilor. E una dintre soluţiile pe care le propunem: subvenţii pentru CET-uri, pentru centrele de energie termică din oraşele mari mai ales. Sunt costuri insuportabile pentru bugetul local. Îmi spunea Dominic Fritz (primarul Timişoarei) că au crescut de trei-cinci ori într-o perioadă foarte scurtă de două săptămâni şi preţurile continuă să crească.
E clar că în aceste condiţii oraşele nu se pot descurca singure. Asta e una dintre măsurile pe care le avem în vedere”, a precizat Dacian Cioloş
„Ne găsim la măsuri care să aibă un impact direct pe factura oamenilor, a cetăţenilor, a gospodăriilor. Aici ne gândim la reducerea TVA pe o perioadă limitată. Ştiu că sunt unii care nu sunt de acord cu reducerea TVA pentru că apoi e mai greu să o creşti din nou.
În acest caz, am văzut în alte state membre UE că se discută această soluţie – o reducere a TVA de la 19 la 5% pentru energie ar duce preţurile mai jos cu câteva procente semnificative.
Eliminarea plătirii costului pentru certificatele verzi care sunt prezente acum pe facturi. E vorba despre eliminarea pentru o anumită perioadă ar reduce preţurile.
Ne gândim la nişte credite specifice, ţintite pentru companii, mai ales pentru IMM-urile care au traversat o perioadă dificilă în pandemie”, a afirmat premierul desemnat.