Fostul premier al Republicii Moldova se retrage din funcția de președinte al Partidului Democrat. Hotorârea a fost anunțată sâmbătă dimineață în cadrul unui briefing de presă, transmite presa din Moldova.
”Astăzi am avut ședința Biroului Executiv al PDM și am anunțat colegii că am decis să mă retrag de la conducerea partidului. În ultimii doi ani PMD a făcut altfel de politică, o politică sinceră cu alegătorii și curată față de oponenți. Nu am criticat și nu am atacat pe nimeni, ne-am concentrat pe fapte.
PDM are cei mai competenți și cinstiți oameni. Dacă PDM era parte a guvernării de astăzi, ar fi contribuit semnificativ la soluționarea crizei energetice. PDM mai are ce oferi țării noastre”, a declarat Filip.
Pavel Filip (n. 10 aprilie 1966, Pănășești, Strășeni) este un inginer și politician din Republica Moldova, fost prim ministru al Republicii Moldova. Anterior, el fusese ministru al tehnologiei informației și comunicațiilor în aceeași țară, în guvernele Filat, Leancă, Gaburici și Streleț, între 14 ianuarie 2011, când l-a înlocuit pe Alexandru Oleinic (2009–2011) și până la învestirea sa în funcția de prim ministru în 20 ianuarie 2016. A fost vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM). La data de 7 septembrie 2019, în cadrul celui de al IX congres al PDM a fost ales în funcția de președinte a partidului.
În perioada 1983–1990 și-a făcut studiile la Institutul Politehnic din Chișinău unde a obținut calificarea de inginer-mecanic. Își schimbă apoi specializarea și, între 1991 și 1996, obține o licență în Management internațional de la Institutul Internațional de Management din Chișinău.
Pe 14 ianuarie 2016, după ce a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc (din partea PDM) la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe secretarul general al Aparatului Președintelui Ion Păduraru drept candidat la funcția de prim-ministru.
Guvernul Pavel Filip a fost votat și învestit în funcție în ciuda protestelor populare în 20 ianuarie 2016, după ora 16, cu votul a 57 de deputați din 101, fără a se reuși prezentarea până la capăt a programului de guvernare și cu omiterea etapei de întrebări și răspunsuri, din cauza protestului deputaților PSRM cu blocarea tribunei parlamentului, care a generat un scandal.