Rusia sparge toate barierele la numărul de decese din cauza COVID. Executivul de la Moscova a evitat să introducă restricţii stricte, deoarece spune că trebuie să menţină economia în funcţiune. Kremlinul s-a axat însă pe apatia publicului faţă de vaccinare.
„Într-o situaţie în care infecţiile sunt în creştere, este necesar să continuăm să le explicăm oamenilor că trebuie să se vaccineze. Este cu adevărat iresponsabil să nu te vaccinezi. Asta ucide”, a spus Dmitri Peskov.
Ministrul Sănătăţii, Mihail Murashko, i-a îndemnat pe medicii care şi-au părăsit cabinetele din cauza temerilor legate de Covid să se vaccineze şi să se întoarcă la muncă.
Numărul de cazuri active de persoane infectate în Rusia este de aproximativ 750.000 – de asemenea, cel mai mare din februarie 2020.
Numărul total de infecţii de la începutul epidemiei se apropie acum de 8 milioane. Cifrele pentru prima doză şi vaccinarea completă sunt surprinzător de apropiate – ambele pentru mai puţin de o treime din populaţie.
Acest lucru sugerează că un număr mare de persoane nu doresc să fie vaccinate deloc. Sondaje de opinie recente au sugerat că procentul ar putea fi mai mare de 50%.
Rusia a acţionat rapid pentru dezvoltarea vaccinurilor, dar se pare că nu a reuşit să-i convingă pe cetăţeni că acestea sunt necesare sau fiabile.
Şi România este însă cu un picior în groapă. În ultima săptămână au fost raportate zilnic peste 300 de decese provocate de coronavirus.
Potrivit datelor centralizate de Universitatea Oxford, ţara noastră a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese provocate de coronavirus. Pe locul doi se află Bulgaria, cu o medie de 12,37 decese. Şi Lituania are o situație destul de dificilă, cu o medie de 10,14 de decese, în condițiile în care și incidența COVID-19 este mare în această țară.
În ultima săptămână, în România au fost raportate zilnic peste 300 de decese în 24 de ore. Numărul pacienţilor aflaţi la ATI este de peste trei ori mai mare (1.729, faţă de 543), iar al deceselor de peste opt ori mai mare (365, faţă de 43).
Numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a crescut de la 2.520 în 10 septembrie la 15.828 în 15 octombrie, arată o analiză a autorităţilor.
De la începutul pandemiei până în prezent, 85,7% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, iar 94,1% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată. În 14 octombrie, erau în carantină 77 de localităţi din judeţele Maramureş (29), Bihor (1), Hunedoara (1), Mehedinţi (34), Ialomiţa (7), Călăraşi (2) şi Botoşani (3).