Două femei care se aflau printre pacienţii transferaţi în Ungaria s-au stins din viaţă.
„Este vorba despre o femeie (64 ani), din Timișoara transferată în Szeged şi o altă femei (63 ani), din București, transferată în Debrecen”, au precizat reprezentanţi din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru Româniatv.net.
Anterior, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că unul dintre pacienţii infectaţi cu COVID-19 care au fost transferaţi în Ungaria a decedat.
„Am reuşit să transferăm în Ungaria 26 de pacienţi: 17 la ATI şi 9 într-o formă nu atât de gravă, având nevoie doar de oxigen. Dar situaţia celor 17 este una extrem, extrem de critică. Din păcate, trebuie să vă dau şi o veste tristă: unul din cei 17 români transferaţi în Ungaria a decedat”, a declarat Lucian Bode la sediul MAI, conform Agerpres.
Ministrul de Interne a avertizat că situaţia din aceste zile este „una extrem de critică”.
„Dacă ne uităm la cifrele din spitale, constatăm că avem o medie zilnică de aproximativ 15.000 de infectaţi. Avem o medie zilnică, din păcate, de 300 de decese. La ATI sunt peste 1.700 de pacienţi, iar în UPU avem peste 1.900 de pacienţi, dintre care aproximativ 300 aşteaptă în UPU eliberarea unui pat în ATI”, a precizat Bode.
Duminică, 17 octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat transferul altor 5 pacienți infectați cu SARS-Cov-2 în centrul universitar din Debrecen, Ungaria. Pacienții provin din unitățile sanitare aflate în județul Bihor.
Până ieri, 25 de pacienți erau deja transferați în secțiile ATI din centrele universitare Debrecen și Szeged. În spitalele din Ungaria a fost trimis și personal medical din România care ține legătura cu familiile pacienților transferați.
Ungaria a decis să sprijine România prin punerea la dispoziția pacienților români a unui număr de 50 de paturi de Terapie Intensivă în vederea asigurării tratamentului de specialitate, conform Mediafax.
Situație este disperată şi la Craiova. Doi oameni infectați cu virusul SARS-COV 2 au murit în ambulanțe în fața spitalului. Tot acolo medicii au rămas în weekend fără Remdesivir, iar managerul a trimis șoferul la București să facă rost de medicamente.
La Spitalul de Urgenţă din Craiova sunt înternaţi în prezent peste 100 de pacienţi COVID. La ATI COVID sunt 31 de pacienţi, deși capacitatea secţiei este de 30 de locuri.
Duminică în spitale erau internate 18.901 de persoane cu COVID-19, conform Grupului pentru Comunicare Strategică. Dintre acestea, 1.750 sunt internate la ATI.
Citeşte şi: Record de morţi la Spitalul de Urgenţă din Craiova: Doi pacienţi au murit în faţa spitalului, în ambulanţe