Scandal în Parlamentul European. Ursula von der Leyen acuză Polonia că pune în pericol bazele UE, premierul Morawiecki denunţă şantajul la care e supusă ţara sa

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marţi, la Strasbourg, că executivul UE va acţiona pentru a apăra 'valorile comune' ale Uniunii Europene, după decizia Tribunalului constituţional polonez care contestă primatul dreptului european
Daniel Spătaru
19 oct. 2021, 14:48
Scandal în Parlamentul European. Ursula von der Leyen acuză Polonia că pune în pericol bazele UE, premierul Morawiecki denunţă şantajul la care e supusă ţara sa

Nu putem şi nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona„, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, în prezenţa prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki. „Sunt profund îngrijorată. Această decizie (a Tribunalului constituţional polonez, n.red.) pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unităţii ordinii legale europene„, a mai spus şefa Comisiei.

Ea a afirmat că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

În replică, Mateusz Morawiecki, venit să se exprime în hemiciclul de la Starsbourg, a spus că Polonia respinge ‘şantajul’ Uniunii Europene, şi a afirmat că, pentru ţara sa, Constituţia rămâne ‘legea supremă’.

Citeşte şi Polonia ar putea părăsi UE, Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”

Resping acest limbaj al ameninţărilor sau al coerciţiei (…) Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre, nu aceasta este baza democraţiei„, a criticat Morawiecki într-un discurs de 30 de minute aclamat de susţinătorii săi.

Potrivit EFE, premierul polonez a insistat că „dreptul UE nu primează în faţa normelor naţionale şi acest lucru se aplică în toate statele membre”. „Ţările sunt suveranul european, sunt gardianul Tratatelor şi statele membre sunt cele care stabilesc competenţele în interiorul UE. În cadrul Tratatelor am oferit numeroase competenţe Uniunii Europene, dar nu pe toate. Sunt multe aspecte ale dreptului care continuă să fie de competenţa statelor membre„, a insistat el, citat de Agerpres.

Morawiecki a pus totodată accentul pe „diferenţele” pe care le face UE între statele membre şi a dat asigurări că Polonia vede „împărţirea între ţări tari şi slabe, noi şi vechi”. „Din nefericire, vedem diferenţa dintre cei mai buni şi cei mai răi (…) o Europă cu două viteze. (…) A ne preface că nu există probleme are efecte nefaste. Cetăţenii nu sunt nici orbi şi nici surzi, îşi vor pierde încrederea”, a afirmat el, care a insistat totodată asupra îndelungatei tradiţii democratice a Poloniei şi asupra voinţei ţării sale şi a cetăţenilor ţării sale de a continua să facă parte din Uniunea Europeană.

Citeşte şi Polonia, sancţionată de UE din cauza legilor justiţiei. Comisia Europeană a solicitat Curţii să aplice sancţiuni financiare Varşoviei

Premierul polonez a mai spus că în Polonia există o majoritate proeuropeană, care este prezentă şi în guvernul de la Varşovia, însă a avertizat că aceasta „nu risipeşte îndoielile cu privire la calea pe care se îndreaptă UE”. În ciuda criticilor, Morawiecki şi-a încheiat discursul pe un ton conciliant: „Trăiască Uniunea Europeană, trăiască ţările suverane, trăiască Europa, cel mai bun loc din lume”.

Polonia se află de câţiva ani în conflict deschis cu Bruxellesul cu privire la reformele judiciare controversate puse în aplicare de partidul populist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS).

Conflictul a culminat recent prin decizia din 7 octombrie a Tribunalului constituţional polonez, care a declarat anumite articole din tratatele UE ca ‘incompatibile’ cu Constituţia ţării.

Executivul UE, în calitate de gardian al tratatelor, îşi pregăteşte riposta.

La Luxemburg, întrebat despre planul de relansare şi rezilienţă al Poloniei, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a indicat marţi că executivul UE aşteaptă ‘un mesaj clar’ din partea Varşoviei cu privire la reformele judiciare.

‘Vom continua să dezbatem acest plan. Trebuie să existe în acelaşi timp investiţii şi reforme, iar aceste reforme vizează independenţa justiţiei, deci aşteptăm un mesaj clar în domeniu. Analiza va continua’, a declarat el la sosirea la o reuniune ministerială europeană.

La rândul său, ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a avertizat că sfârşitul statului de drept ar însemna sfârşitul Europei. ‘Europa nu va digera sfârşitul statului de drept. Europa va muri dintr-o astfel de evoluţie… Europa s-a construit pe democraţie, libertate, respect şi pe statul de drept’, le-a declarat el reporterilor înaintea reuniunii de la Luxemburg, potrivit Reuters.

‘Trebuie să discutăm, dar nu văd niciun loc pentru compromis. La sfârşitul unui astfel de dialog, trebuie să existe o acceptare clară a ceea ce ne-am angajat toţi atunci când am aderat la Uniunea Europeană. Nu pot exista acorduri speciale’, a afirmat şi ministrul pentru afaceri europene al Germaniei, Michael Roth.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai