Programul de guvernare: TVA-ul va reveni la 19%, se va introduce impozitul diferenţiat pe venit

TVA-ul va reveni la 19%, se va introduce impozitul diferenţiat pe venit, iar salariul minim va ajunge la 1.200 de lei până în 2016. Acestea sunt câteva dintre principalele prevederi ale programului de guvernare al USL pe perioada 2013-2016. Potrivit România TV, creşterea pensiilor a dispărut din programul de guvernare, însă ministrul nominalizat al Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că este vorba de o eroare deoarece majorarea este inclusă deja în proiectul de buget pe 2013.
Romania TV
20 dec. 2012, 12:44
Programul de guvernare: TVA-ul va reveni la 19%, se va introduce impozitul diferenţiat pe venit

Programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II păstrează principalele măsuri de reducere a fiscalităţii anunţate de USL înainte de alageri, printre obiectivele stabilite până în 2016 figurând reducerea TVA la 19%, cota progresivă 8-12-16%, reducerea CAS cu 5 puncte şi TVA de 9% la alimente.

Astfel, TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumătate, iar”pe parcursul mandatului” va fi introdus impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

La nivel fiscal se intenţionează şi creşterea deductibilităţii cheltuielilor în cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50% şi scutirea de impozitare, pe o perioadă de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

În ciuda opoziţiei Fondului Monetar Internaţional, Guvernul păstrează ca obiectiv stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de bază, cu „condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar”.

La începutul lui noiembrie, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va relua discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază, după ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe această temă cu Ministerul Finanţelor.

Guvernul Ponta II şi-a propus reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori şi reducerea integrală a plăţii CAS datorată de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an).

Programul prognozează un ritm mediu anual de creştere economica de 3% in perioada 2013-2016.

Tot la previziuni economice, documentul arată menţinerea deficitului bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB până în  2016, respectând criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht şi atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB în 2014 şi menţinerea la acest nivel în 2015 şi 2016.

În ce priveşte indexarea pensiilor, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat, la România TV, că neincluderea creşterii cu 4% a pensiilor în programul de guvernare ar putea fi o eroare deoarece majorarea este inclusă deja în proiectul de buget pe 2013.

Indexarea pensiilor va avea loc în 2013 pentru că era deja prinsă în  buget. Nu ştiu ce s-a întâmplat, mă îndrept acum spre Parlament să văd ce s-a întâmplat”, a declarat Câmpeanu.

Ea a dat asigurări că în timpul guvernării USL va fi respectată prevederea din Legea pensiilor potrivită căreia pensiile se indexează anual cu rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu brut. Câmpeanu a insistat că pensiile vor fi indexate cu siguranţă în 2013 cu 4% precizând că nu doreşte ca pensionarii să se sperie înainte de Sărăbători

În schimb, ministrul Muncii s-a arătat mai rezervată în ce priveşte promisiunea USL ca medicamentele să fie compensate 90% pentru cei cu pensii mai mici de 1.000 de lei, promisiune care nu a fost inclusă în programul de guvernare trimis la Parlament. „O să discut acum şi cu domnul ministru Arafat şi o să vedem. S-a format un colectiv de lucru la Ministerul Sănătăţii„, a spus Câmpeanu.

Ce promite guvernul USL

– TVA redus la 19% până în 2016
– impozit pe venit regresiv, de minimum 8%
– salariu minim de 1.200 de lei în 2016
– creştere economică de 2% în 2013
– CAS redus la 5% pentru angajatori
– curs de 4,45 lei pentru un euro în 2014
– continuarea acordurilor cu FMI, Banca Mondială şi CE
– pachet social pentru Educaţie

Victor Ponta a trimis, joi, în Parlament lista noului Guvern şi programul de guvernare cu care se va prezenta vineri în faţa aleşilor pentru votul de învestitură.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...