Avioanele care trec ilegal granița dinspre Ucraina și Republica Moldova în România zboară la o înălțime de sub 100 de metri, la care radarele militare și sistemele cu termoviziune nu sunt funcționale și știu exact cât să meargă pentru a ieși din zona de competență a Poliției de Frontieră, dar nici să devină un pericol astfel încât să alerteze Aviația Militară, scrie Europa Liberă.
„Este clar că traficanții au relații în rândul poliției de frontieră din România, din Republica Moldova sau chiar din ambele state. Chiar dacă piloții au fost prinși, ei nu au acționat la întâmplare. Riscul de a fi capturați era secundar. Ce era important era să ajungă să treacă țigările de contrabandă în România și acestea să fie vândute. Din ce știu, autoritățile române nu au descoperit țigările, așa că pentru traficanți a fost misiune reușită”, arată sursa citată.
Singura dotare cu care Poliția de Frontieră putea depista aceste zboruri este sistemul de termoviziune. Însă, aparatura nu funcționa pe direcția zborurilor nici în august, nici în septembrie.
Pe de altă parte, ultimele patru persoane reținute de către autoritățile din Republica Moldova după zborul ilegal efectuat în România în septembrie ar fi foști militari ucraineni, de unde și abilitățile acestora de a manevra avioanele.
Mai mult, contrabandiștii dețin o adevărată ”flotă” de avioane și intră în România când vor.
„Din ce știu eu, localnici din Edineț ar fi declarat instituțiilor anticorupție din Republica Moldova că zborurile ar fi fost foarte dese peste graniță. Că ucrainienii implicați locuiau în zonă, stăteau la hotelul unde au fost prinși, semn că nu erau pe fugă și erau foarte liniștiți. Mai mult, se pare că traficanții ar fi avut o flotă de trei avioane Antonov pe care le foloseau la transportul țigările. Acestea erau aduse din Ucraina”, ne mai spune sursa din Republica Moldova.
Din luna august,până acum au fost raportate, oficial, două cazuri de avioane care ar fi transportat țigări de contrabandă din Republic Moldova în România.
„Puteau transporta inclusiv bombe sau arme, iar autoritățile române nu le-ar fi găsit”, spun reprezentanții Sindicatului Europol din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În nicio situație din cele două recunoscute oficial, instituțiile din România nu au reușit să afle ce s-a întâmplat cu încărcătura.
Dacă ar fi fost țigări de contrabandă, așa cum susțin autoritățile din Ucraina și Republica Moldova, valoarea produselor se ridică la aproximativ 50.000 de euro.