Femeile gravide care nu s-au imunizat până acum împotriva Covid-19 nu ar trebui să aștepte după naștere pentru a se vaccina.
RoVaccinare a publicat o serie de recomandări, pe pagina oficială de Facebook, în care îndeamnă femeile gravide să se vaccineze și arată și riscurile enorme la care se expun cele care aleg să nu o facă.
Printre cele mai grave probleme care apar la femeile însărcinate nevaccinate este moartea fătului în uter, în cazul contactării Covid-19.
RoVaccinare subliniază că serul anti-Covid nu afectează fertilitatea femeilor așa cum a fost vehiculat de persoane neavizate.
„Nu amânați vacinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu.
Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva Sars-Cov-2.
Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul.
Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:
1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori
3. Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori
4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori
5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.
6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.
7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.
Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul.
Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu
Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România”, se arată în comunicatul RoVaccinare.
Un medic de la Maternitatea Bucur din Capitală a transmis un mesaj emoţionant despre îngrijirea gravidelor cu COVID-19. DR. Manuela Predilă spune că „ar merita sa trăim fiecare un pic din ceea ce trăieşte celălalt, pentru a fi mai buni unii cu alţii”.
Medic de la Maternitatea Bucur din Capitală, mesaj emoţionant despre îngrijirea gravidelor cu COVID-19. Manuela Predilă este medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală şi a vorbit despre ce înseamnă îngrijirea gravidelor infectate cu coronavirus.
Dr. Manuela Predilă a descris atmosfera în care lucrează medicii care îngrijesc gravidele infectate cu COVID-19.
”Ar merita ca fiecare dintre noi sa lucreze macar o garda , o săptămână, o luna numai cu pacienti COVID. Ar merita sa vadă cum intri cu orele în zona rosie și nu știi când ieși, cum fiecare mamica internata are propriile intrebari iar tu nu mai ai suflu dupa ore și ore în șir în zona rosie cu costumul PPE, cum treci prin salile de nasteri și vezi cum se degradează starea mamei si fătului și intri în urgenta sa scoți un prematur pentru ca să dai o șansă ambilor.
Cum intre timp, în afara de ceea ce ai internat deja vin simultan 2- 3 urgente obstetricale COVID si nu știi cu care sa intri mai repede în sala de operație
Cum în timpul operației colegul mai tânăr ” mana a doua ” iti spune ” amețesc, mi e greata , se învârte pământul cu mine , puteți sa deschideti un pic geamul ? Simt ca îmi pierd cunostinta ”
Cum nu iti permiți sa simti ca și ție îți e rau .
Cum primești telefoane și telefoane de la prieteni și colegi cu gravide testate pozitiv care vor sa vina ” la un control ” sa vadă dacă sunt bine, cum treci prin ATi sa vezi pacientele cu forma critica , mame , lauze … așezate în pronatie, obnubilate, cum vâjâie oxigenul la fluxuri imense
Cum ți se spune ca ” s a terminat Remdesivirul , ce facem.? Cui ii dam ultima doza? ”
Cum leoarca și fara suflare intri 5 minute sub dus și sari ca suna telefonul – garda , sala de nasteri , sala de op , …
Cum vezi cum se ivesc zorii și nimeni din garda nu a pus geana pe geana de 24 de ore
Cum predai o garda la fel de plina ca a ta , intr un flux care pare ca nu se mai termina
Cum ajungi acasă și cazi lat fara sa mai stii dacă e zi sau noapte
Cum cand te dezmeticesti și încerci sa scrii ce simți iti curg lacrimile pur și simplu , izvor …
Ar merita sa trăim fiecare un pic din ceea ce trăiește celalt.Cu siguranta atunci ne am înțelege mai bine unii pe alții şi cu siguranta am deveni mai buni”, a scris medicul pe pagina de Facebook .