Legea Educaţiei, schimbată radical de Guvern. Noile reguli din învăţământ

Legea Educaţiei a fost schimbată radical în punctele sale cheie de către Guvernul Ponta în ultimele zile de mandat. O ordonanţă de urgenţă emisă marţi elimină incompatibilităţile din sistemul educaţional, redă dreptul pensionarilor de a avea funcţii de conducere şi pregăteşte intervenţia Ministerului Educaţiei în prevederi care până acum erau stipulate prin lege. Acelaşi act normativ stabileşte şi tranşele prin care profesorii care au dat statul în judecată pentru tăierea salariilor îşi vor recupare banii. Astfel, dascălii vor recupera sumele restante până în 2016.
Raul Florea
20 dec. 2012, 21:46
Legea Educaţiei, schimbată radical de Guvern. Noile reguli din învăţământ

Peste douăzeci de modificări importante sunt aduse Legii Educaţiei prin Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvern pe finalul mandatului Ecaterinei Andronescu. ROMÂNIATV.NET vă prezintă principalele prevederi pe care cabientul Ponta le-a adus legii adoptate în mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu.

Toate barierele pe care Legea Educaţiei le-a pus în calea pensionarilor din universităţi au fost ridicate. Ordonanţa elimină articolul conform căruia după împlinirea vârstei de pensionare nu mai pot fi ocupate funcţii de conducere în instituţiile de învăţământ superior. Mai mult, profesorii universitari pot rămâne şi la catedre, cu condiţia ca Senatul universitar să admită acest lucru. Un singur lucru vor fi nevoiţi să facă seniorii: pe perioada predării să renunţe la pensia care le revine conform legii. Profesorii pensionari au de acum undă verde şi în şcoli. Conform noilor prevederi, în cazul în care unităţile de învăţământ nu au suficienţi titulari, profesorii cu gradul didactic I, sau cei care au doctorat pot rămâne la catedre pentru încă trei ani, cu acordul anual al Consiliului de Administraţie.

Din Legea Educaţiei dispare şi plafonul plăţii cu ora. După ce legea lui Funeriu introducea un prag echivalent cu maximum o normă pentru plata cu ora, Ordonanţa Guvernului elimină această constrângere.

O altă înlesnire îi vizează pe profesorii implicaţi în politică. Începând din această săptămână rectorii nu mai sunt incompatibili cu funcţiile de conducere din partide, revenindu-se aşadar la situaţia precedentă legii promulgate în ianuarie 2011. De asemenea, rectorii au dreptul de a ocupa şi funcţii de demnitate publică, cu obligaţia ca pe durata mandatului să se suspende din conducerea universităţilor. Agenţia Calităţii- organismul însărcinat cu evaluarea şi acreditarea programelor derulate de universităţi a suferit de asemenea amendamente. ARACIS va fi condus de către 25 de membri, în loc de 15, iar aceştia vor ocupa posturile prin concurs, nu prin numire directă cum s-a întâmplat până acum.

Programa şcolară, reconfigurată de Ministerul Educaţiei

Atestatul de abilitare introdus de Legea Educaţiei drept condiţie pentru a deveni profesor universitar dispare şi el, iar programele post-doctorale de cercetare avansată nu mai impun obligativitatea perfecţionării în cadrul altei universităţi decât cea care le-a acordat titlul de doctor.

O altă prevedere eliminată este cea potrivit căreia conducătorii de doctorate pot îndruma maximum 8 doctoranzi. Numărul acestora va fi stabilit de acum de către senatele universitare.

Schimbări majore apar şi în ceea ce priveşte programa şcolară. Paragrafele conform cărora numărul de ore alocat săptămânal disciplinelor-cadru este de maximum 20 pentru clasele primare, maximum 25 pentru gimnaziu şi maximum 30 pentru liceu au fost eliminate cu totul, noile prevederi urmând a fi adoptate prin decizia ministrului Educaţiei. Alocarea a 20% din orele de curs disciplinelor opţionale aferente învăţământului obligatoriu, respectiv 30% pentru liceu a fost de asemenea ştearsă cu buretele, problema urmând a fi stabilită prin noile planuri-cadru.

Prin Ordonanţa emisă de Guvernul Ponta se pierde şi un avantaj pe care minoritatea maghiară l-a obţinut datorită Legii Funeriu. Excepţia aplicată în cazul limbii materne de a putea depăşi numărul maxim de ore prevăzut prin planurile cadru este în acest moment eliminată.

Învăţătorii şi educatorii, pregătiţi în liceele pedagogice

Conform noilor prevederi, pregătirea profesorilor din învăţământul preuniversitar se întoarce provizoriu în facultăţi. Astfel, până la absolvirea primei promoţii a masteratului didactic, formarea cadrelor se va face în universităţi pe baza unei metodologii ce va fi emise de Ministerul Educaţiei. De o netezire a parcursului didactic are parte şi personalul din învăţământul preşcolar. Ordonanţa stabileşte ca pe lângă angajaţii creşelor, în liceele pedagogice să poată fi formaţi şi educatorii şi învăţătorii.

În schimb, Ministerul Educaţiei îşi ia anumite precauţii în privinţa alocării fondurilor. Din lege dispare faptul că toate cheltuielile cu întreţinerea curentă a şcolilor sunt asigurate prin finanţarea de bază, iar subvenţiile pentru elevii din mediul rural şi cei dezavantajaţi vor fi acordate potrivit unor noi criterii. De asemenea, cheltuielile privind transportulpe cale ferată şi cu metroul aferente reducerii de care beneficiază studenţii vor fi transferate de la Ministerul Educaţiei la Ministerul Transporturilor.

Profesorii care au dat în judecată Guvernul îşi vor recupera banii eşalonat, până în 2016

Aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă a prevăzut o nouă modalitate de rezolvare a problemei returnării banilor tăiaţi de guvernul Boc. Profesorii care au câştigat procesele în instanţă intentate în urma tăierii cu 25% a salariilor îşi vor primi bani eşalonat: 5% în 2013, 10%, în 2014, 25%, în 2015 şi 25%, în 2016.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda