România se confruntă la acest moment cu o adevărată catastrofă umanitară cauzată de pandemia de Covid-19.
Din cauza valului fără precedent de infectări și decese COVID, România e pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza virusului Sars-Cov-2 și pe al doilea în lume.
Numărul persoanelor infectate este în continuă creștere, iar sistemul medical se află în plin dezastru sanitar, deoarece nu mai există niciun pat disponibil la Secțiile de Terapie Intensivă, iar oamenii cu forme severe de Sars-Cov-2 mor în ambulanțe așteptând eliberarea unui loc.
Peste 92% dintre pacienții cu formă gravă de Covid și care necesită intubare sunt nevaccinați. România se află pe ultimul loc în U.E la numărul de persoane care s-au imunizat cu serul anti-Covid.
Situația este tragică, iar spitalele din țară clachează pe rând.
Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală. Parcarea a fost blocată joi de ambulanțele și autospecialele SMURD care aduc pacienți bolnavi de o formă severă de Covid-19.
Intrarea de la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului era atât de aglomerată cu ambulanțe și mașini SMURD, încât cadrele medicale îmbrăcate în combinezoane de protecție, coborau din autospeciale pentru a dirija traficul în intersecție și a face loc mașinilor cu pacienți.
Spitalul Universitar București. Morga a devenit neîncăpătoare din cauza ritmului alert în care se sting bolnavii diagnosticați cu forme severe de Covid-19.
Trupurile pacienților morți de Covid-19 nu mai au loc în frigiderele din morgă și sunt așezate, pe tărgi, pe holurile instituției.
La Spitalul Universitar sunt internați 400 de pacienți COVID pozitivi, din care „100 cu suport ventilator” și 450 cu alte afecțiuni. Cătălin Cârstoiu, managerul instituției a declarat că toți pacienții decedați de COVID erau nevaccinați.
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Situația este la fel de critică. La Secția de Terapie Intensivă nu mai există niciun pat liber, iar pacienții în stare gravă, din cauza infectării cu Sars-Cov-2, sunt ținuți pe holurile spitalului, unde au fost amplasate paturi. Morga spitalului este plină, iar managerul instituției caută soluții de criză.
„Pentru «Marius Nasta», lucrurile stau mai rău decât în valurile anterioare. Avem 15 pacienți internați peste numărul de paturi. Azi-noapte am așezat din nou paturi pe hol. În cursul zilei încercăm să punem paturile respective în saloane, rămânând cu același număr mare de pacienți, pentru a face oarecum loc în holuri pentru pacienții care urmează să vină azi, pentru că cei care sunt internați în acest moment sunt atât de gravi, încât nu pot fi externați.”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftziologie „Marius Nasta” din București.
În urma catastrofei umanitare în care se află la acest moment România, medicii sunt nevoiți să pună și câte doi pacienți într-un singur pat, mai ales dacă tubul de oxigen face diferența între viață și moarte.
Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală. Instituția medicală se află într-o situație de coșmar, din cauza numărului copleșitor de pacienți care suferă de COVID-19. Pacienții stau înghesuiți în același pat din cauza lipsei de locuri în spitale. La momentul de față, 16 pacienţi sunt internaţi în camera de gardă a Institutului Matei Balş, iar 10 dintre ei sunt dependenţi de oxigen, în timp ce unii aşteaptă chiar şi de 72 de ore eliberarea unui pat.
Medicii au încercat să îi transfere într-un alt spital din Capitală. Au sunat inclusiv în spitale din alte judeţe, dar nu au găsit niciun loc liber.
„Pot să vină pacienţi gravi de acasă, trebuie să facem tot felul de mutări ca să-i putem primi. Dăm pacienţii jos care sunt cu o stare gravă, dar un pic mai puţină gravă decât cei care vin. Ca să primească oxigen. Ştiu că nu este normal, dar nu avem ce să facem.
Noaptea e şi mai rău. Ambulanţele tot aduc pacienţi. Până să ajungă la noi stătuseră 2, 3 ore la Spitalul Elias, alte 2 ore la Spitalul Pantelimon. Cu greu am reuşit să le găsim un loc şi ăla pe scaun”, Vlad Murărescu, medic la Institutul Matei Balş.
Spitalul Victor Babeş din Capitală. Locurile destinate pacienților COVID s-au epuizat rapid, iar la Secțiile de Terapie Intensivă nu mai există locuri.
Este plin de oameni care aşteaptă pe holuri, sunt supăraţi și nervoşi, iar pacienții infectați cu sars-Cov-2, sosesc neîncetat ziua și noaptea, aduși de ambulanțe.
„Ce nu internăm sunt trimişi acasă, să se izoleze, să aştepte cele 14 zile, să ţină legătura cu medicul de familie şi în cazul în care apar simptome sună la salvare şi sunt aduşi la spital. Noaptea vin pacienţi care aşteaptă în camera de garda, pe scaun, cu oxigenul la nas până dimineaţa când facem externări”, a declarat Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală.
Spitalul CF Witting din București. Instituția se confruntă cu o situație similară. Toate paturile ATI sunt ocupate, iar personalul medical nu mai face față numărului mare de pacienți infectați cu Sars-Cov-2.
„Pe cele 6 paturi disponibile pe tratamentul pacienţilor de terapie intensivă sunt toate ocupate, 6 din 6, iar pe paturile de îngrijire pacienţi cu simptome care au nevoie de îngrijire pe clinic, în cele 40 plus 3 locuri pe cele de suspecţi sunt pline, deci inclusiv pe cele de suspecţi le avem pline”, a spus Cristian Banu, managerul Spitalului Witting din Capitală.