Florin Cîțu și Kelemen Hunor au declarat în cadrul unei conferințe de presă că planul de guvernare nu este încă făcut, iar întâlnirea a vizat în special un acord comun privind aliații la guvernare.
„Azi n-am discutat de structură și portofolii, ci doar dacă putem continua împreună guvernarea și răspunsul e „da”. Mâine, echipele se vor întâlni și vom finaliza programul de guvernare în weekend. Astăzi degeaba ne întrebați de portolfii, vorbim după programul de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.
Florin Cîțu a confirmat că există șase portofolii în prezent, dar că planul de guvernare urmează a fi structurat în weekend.
„Avem 6 portofolii care sunt foarte importante. Luni seara, marți, poate în parlament, miercuri, joi votul, probabil. Facem programul de guvernare mâine care răspunde nevoilor și urgențelor românilor, criza energetică și sanitară, acestea sunt prioritățile. Până luni veți vedea”
Cîțu a declarat de asemenea că nu negociază cu USR-ul pentru susținere în Parlament, dar că nu există niciun pact cu PSD.
„Pentru susținere în parlament, da (negociem cu USR) nu e niciun pact cu PSD.”, a mai susținut premierul demis.
Florin Cîțu vrea șefia Senatului. Președinția Senatului este deținută în acest moment de USR. Anca Dragu este cea care ocupă a doua funcție în stat. Scenariul va fi în picioare dacă PNL va reuși să negocieze votul de încredere din perioada următoare cu Partidul Social Democrat, cu care ar urma să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR în Parlament.
Totodată, în ceea ce privește portofoliile ministerelor, potrivit surselor politice acestea ar fi împărțite astfel: La Ministerul Sănătății ar fi Nelu Tătaru, la Ministerul de Interne – Lucian Bode, Ministerul Energiei – Virgil Popescu, Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu, iar la Ministerul Educației ar rămâne tot Sorin Cîmpeanu
Anca Dragu poate fi schimbată din funcție doar cu voturile PNL, PSD și UDMR. Totodată, trebuie menționat și faptul că social-democrații au în vedere șefia Senatului.
În negocierile care vor avea loc pentru susținerea guvernului Ciucă va fi scoasă la bătaie și președinția Camerei Deputaților, unde Florin Roman deține funcția interimar, după demisia lui Ludovic Orban.
Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că nu crede că partidul pe care îl conduce va merge cu o propunere de premier la consultările de mâine cu președintele Klaus Iohannis. Noi ne-am făcut datoria, așteptăm să vedem că-și asumă și ceilalți responsabilitatea, a spus Cioloș.
PSD nu decisese încă dacă se va prezenta la consultări, obiectivul social – democraţilor fiind alegerile anticipate.
”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş. În consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin.(1) şi ale art. 103 alin.(1) din Constituţia României, Preşedintele României convoacă consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de Prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11:00”, a transmis Administraţia prezidenţială.
Citește și: Nicolae Ciucă, propunerea de premier a PNL. Va fi guvern minoritar PNL – UDMR, cu sprijin PSD
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare:
11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)
11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)
12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)
13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale