Valeriu Gheorghiţă, după recordul de vaccinări din weekend: ”Valurile următoare vor avea un impact mult mai mic”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 a anunţat că, numai în ultimele 72 de ore, s-au administrat peste 360.000 de doze de vaccin şi că în acest moment, în România, peste 40 la sută din populaţia adultă s-a vaccinat.
Filip Stan
25 oct. 2021, 07:53
Valeriu Gheorghiţă, după recordul de vaccinări din weekend: ”Valurile următoare vor avea un impact mult mai mic

Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se va întâmpla cu viitoarele valuri ale pandemiei. Dacă românii se vaccinează în număr mare, impactul va fi mult mai mic, iar numărul deceselor se va reduce de 20 de ori, a spus Gheorghiță.

Explicațiile au fost oferite în timpul Maratonului Vaccinării pentru Viață, eveniment organizat de vineri până luni dimineața în București.

LISTA restricţiilor care intră în vigoare de luni. Unde este obligatoriu de azi certificatul verde

Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a spus că impactul următoarelor valuri ale pandemiei va fi mult mai redus dacă cel puțin 70% dintre români se vaccinează.

”Valurile următoare vor avea un impact mult mai mic. La peste 70% persoane vaccinate la care se adaugă cei care au trecut prin boală, imunitatea de grup va fi mult mai mare… Impactul va fi de cel puțin 20 de ori mai redus în ceea ce privește numărul de decese”, a mai spus Gheorgiță.

Valeriu Gheorghiţă a făcut un apel către Universităţile de Medicină să organizeze Maratoane ale vaccinării în marile oraşe şi a precizat că un astfel de maraton se va desfăşura la Bucureşti, la fiecare sfârşit de săptămână, până la finalul anului.

Guvernul va băga în vacanţă forţată şi şcolile private. Dan Vîlceanu: „A fost această scăpare, o vom reglementa luni”
Jurma: Viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4/ Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populaţiei neimunizate recent se va dubla. Va accentua viteza de ieşire din valul 4

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că, dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele şapte zile, la finalul lunii decembrie România va avea 10 milioane de persoane vaccinate cu prima doză şi, în martie anul viitor, 15 milioane. El adaugă că, în weekend, viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta. „Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populaţiei neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieşire din valul 4-Delta şi va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile”, explică el.

Potrivit lui Octavian Jurma, creşterea ratei de vaccinare a continuat să fie ştirea pozitivă a acestui week-end.

„Dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele 7 zile (62,400 doze 1 pe zi) atunci:

– ţinta de 10 milioane persoane vaccinate cu prima doză (52% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 29 decembrie 2022

– ţinta de 15 milioane persoane vaccinate cu prima doză (78% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 19 martie 2022”, a arătat el, într-o postare pe Facebook.

Medicul a adăugat că numărul mediu de cazuri noi confirmate în ultimele 7 zile a fost de 15.000, ceea ce corespunde (la o rată reală de infectare de minim 1:5) unui minim de 75.000 de infectări noi pe zi.

„Pandemia se mişcă deci în continuare la o viteză mai mare decât vaccinarea însă în weekend viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta. Făcând abstracţie de consecinţele bolii, atât infectarea cât şi vaccinarea scad prin imunizare numărul de persoane susceptibile la infecţie. Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populaţiei neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieşire din valul 4-Delta şi va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile”, a explicat Jurma.

El a recomandat ca oamenii să se vaccineze cu doza a treia: „În acest context vă recomand să faceţi doza booster 2 (a 3-a doza sau al 2-lea rapel), pentru că datele din Israel arată ca rata de infectare scade dramatic în randul celor cu a 3-a doză în raport cu cei vaccinaţi cu schema completă în urmă cu 6 luni”.

„Singura necunoscută pe câmpul de bătălie cu pandemie rămâne acum răspunsul politic care a mai inhibat o dată un debut promiţător al campaniei de vaccinare şi a luat apoi măsuri care au stimulat rata de infectare”, a conchis el.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Afacerea cu care doi frați din Bihor au dat lovitura. Un litru poate costa și 200 de lei
Capital.ro
Adio, maestre! Legendarul cântăreţ s-a stins din viaţă: Vei intra în istorie
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o faci în casă, costă cât o bere
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Pensia cu care trăiește Nelu Vlad! Solistul piesei „Se mărită Mona mea” are o carieră de peste 4 decenii
Capital.ro
Românii primesc mai mulți bani de la stat. UE și România bat palma: Am solicitat modificare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Raport ONU: Mii de palestinieni ridicați din Gaza și torturați în Israel
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?